Foto,  Okategoriserade

Koppla samman huvudet och kroppen

Vår hjärna, i form av våra tankar, kan vara överallt i hela världen, i vilken tid som helst – framtid, nutid, dåtid.
Men kroppen kan bara vara här och nu. När min terapeut påpekade detta fick jag en riktig tankeställare. Det stämmer ju faktiskt! Vi kan inte höra, känna, se, smaka, lukta saker annat än här och nu. När vi stressar (åtminstone mentalt) så är vi ju överallt utom just i nuet. Personligen har jag en förmåga att ständigt låta tankarna rusa iväg, oftast in i framtiden och oroar mig således över saker som kroppen ändå inte kan hantera förrän de inträffar, precis som Zilia skrev för ett tag sen.
En viktig del i att lära sig hantera stressen är därför att försöka ”ta tillbaka” huvudet och synka det med kroppen, som bara är på en enda plats just nu. Huvudet och kroppen ska vara en enhet. Den ena ska inte dra iväg och lämna den andra i sticket, och det är ett ömsesidigt förhållande. Detta försöker jag jobba med varje dag. Ibland går det bättre, ibland sämre.
Stress för mig blir ofta som ett eskalerande fyrverkeri som är svårt att stoppa när det väl har antänts. Därför låter jag inte tankarna sväva iväg mer än högst till morgondagen just nu. Helst inte ens till morgondagen, men man får ta det i små steg, eller hur..? 🙂

Jag var ju lite rädd att det skulle bli svårt att få dagarna att gå nu när jag inte pluggar, men det var en obefogad rädsla. Förvisso är ju dagarna väldigt korta nu, men jag har märkt att en eller två aktiviteter per dag är lagom just nu. Står det t.ex. ”träna” eller ”fota” i min kalender så räknar jag det som två aktiviteter. Men om det dessutom står typ ”handla” utöver dessa hamnar jag nästan genast i ett smått hysteriskt tillstånd, haha. Då drar hjärnan iväg som Usain Bolt och jag måste genast sätta mig och tvinga den tillbaka till nuet.

Hur som helst, här kommer några ögonblick från veckan som gått!

Om knappt tre veckor fyller älskade Sally hela 13 år! Men det hindrar henne inte från att vilja leka och bråka som en riktig kattunge! Hon har definitivt blivit mer busig ju äldre hon blivit.
En vacker orkidé som svärmor gav oss. Jag är totalt grön (pun intended) när det kommer till växter och blommor, men har alltid tyckt att just orkidéer är så vackra! Men skötseln av denna och alla andra växter vi har utförs av mannen i huset.
Handarbete! Jag har återupptagit stickandet så smått och började med ett par Lovikkavantar. Just Lovikkavantar har jag stickat ett antal par genom åren, så nu funderar jag på vad nästa projekt skulle kunna bli. Är ni några som stickar där ute kanske?
Det är ändå väldigt avkopplande att sitta och pyssla med händerna och det hindrar mig dessutom från att bita på fingrarna! Mina fingrar har varit smått förstörda det senaste halvåret, men de börjar läka nu när jag håller fingrarna i styr så att säga...
Lovikkavantar är för övrigt rätt tacksamma att sticka eftersom det går ganska snabbt att bli klar och jag hinner därför inte tröttna på att sitta med dem.
Varning för alkoholromantik! Nejdå. Men jag fick en superfin vinprovningslåda i present här om veckan. Eftersom Micke inte dricker (och jag vill sällan dricka ensam) så har vi nästan aldrig någon alkohol hemma. Men nu jävlar! Dock vill jag typ inte ens öppna dem eftersom både lådan och flaskorna är så himla fina. Nåja, vin blir ju inte gammalt så snabbt…^^
Det har varit flera otroligt fina soluppgångar senaste tiden. Här om dagen var det så starkt att hela vårt kök lystes upp på morgonen i en mjukt orange ton. Underbart!

Idag står det ”träna” och ”julpynta” i kalendern – alldeles lagom med andra ord! Vi fyndade faktiskt en hel del fina porslinstomtar på second hand i helgen, måste visa dem sen. Imorgon kväll bär det som sagt av till Åland och julmarknad, så det blir kanske några fynd där med. Gillar ni julmarknader? Någon favorit? 😀

Önskar er alla en fin första adventshelg! <3

8 kommentarer

 • Ajli Müller

  Min man kommer från Åland och de har alltid så fina marknader! Här i Umeå gillar jag den på Gammlia som är ofta ganska så vintrig, som Kajsa Kavat. Dina Lovikkavantar blev underbart fina, vad duktig du är. Och vinprovningskit skulle jag också vilja köpa, ska genast börja googla 😀

 • Christina Karlsson

  Julmarknader är mysigt, men det var länge sedan jag var på en sådan…i år lär jag hänga på galleriet där vi har en utställning med änglatema i samband med den lokala julmarknaden. Lycka till med stickandet, handarbete brukar vara bra för själen och det känns så tillfredställande när man blir klar och har et egenhändigt skapat textilföremål. Lovikavantar har jag aldrig stickat men de kommer säkert att värma fingrarna gott.

  Må gott!
  Kram

  • Emma

   Det låter ju jättefint med änglatema på utställningen. 🙂
   Ja det är verkligen tillfredsställande att jobba med hantverk, det får en helt annat värde liksom.

   Kram på dig

 • Jossus Travelpics

  Vilken viktig text. Jag skulle också behöva bli bättre på att leva i nuet och inte stressa för framtiden och älta eventuella problem, som jag tyvärr tenderar att göra.
  Vad mysigt att gå på julmarknad. Har inte varit på så många men i framtiden hoppas jag att det blir av.

  • Emma

   Ja våra liv idag är ju nästan helt beroende av att vi planerar för långt in i framtiden, vilket är lite synd, men ändå nödvändigt antar jag…:/

Kommentera