Historiska ting

Atlantis, Linné och dissekerade lik!

Vackert väder och ledig dag innebar för mig en sväng till stan och museum Gustavianum här i Uppsala!
Museet är framförallt känt för sin anatomiska teater, som byggdes av Olof Rudbeck den äldre under mitten av 1600-talet. Rudbeck bidrog för övrigt en hel del till vetenskapen under sin tid, och han blev en mycket framstående och känd forskare inom flertalet områden. Ett av hans mest kända verk är Atlantica. Verket består av en samling böcker där Rudbeck påstår sig ha hittat bevis för att Sverige är det försvunna Atlantis. Han menade att Atlantis inte alls är en påhittad plats, och att det faktiskt är Sverige som är utgångspunkten för alla klassiska hjältesagor och myter! Tro vad man vill om det, men Rudbeck hade sina poänger och Atlantica är rätt underhållande läsning om inte annat!
På Gustavianum finns förutom Rudbecks livsverk också samlingar från antikens medelhavskulturer, vikingatiden, Carl von Linnés resor, och en hel del annat.

 

Vy över kyrkan och museum Gustavianum. Anatomiska teatern ligger i takkupolen som syns mitt på byggnaden.

Ett av de första föremålen man möts av i museet är en real life size-staty av en grekisk kvinna. Jag har alltid tyckt att hon har ett väldigt creepy utseende och man känner sig lite iakttagen av henne när man går runt…

Betsel från ett vikingatida träns. Inte alltför olikt dagens!

En av Carl von Linnés många anteckningsböcker från resorna han gjorde, både inom Sverige och utomlands.

Linnés livsverk ”Systema Naturae”. Detta uppslag visar indelning av djur. Personligen är jag inte så kunnig i hur alla indelningar av djur och växter fungerar, men Linné hade full kontroll!

Allra högst upp i museibyggnaden hittar man anatomiska teatern (ovan). Här dissekerades döda personer inför publik i utbildande syfte. Det var framförallt studenter inom anatomi och medicin som tittade på, men dissektionerna var även öppna för allmänheten mot betalning. De som hade otur att hamna på lik-bordet  var brottslingar som blivit hängda.
Det första som slår en när man kliver in i teatern är hur otroligt kallt det är jämfört med resten av byggnaden. Det andra är att ”läktaren” där studenterna stod är extremt brant och sluttar nästan rakt ner. Om man som mig är höjdrädd och lätt får svindel , så är detta en utmaning i sig.
Kombinationen av kyla, branta och höga trappsteg, och vetskapen om att man skar upp döda människor här inne, gör att man inte vill spendera alltför lång tid i teatern…

Olof Rudbeck lär ha sagt ”…av alla hemlighetsfulla ting är intet mer underbart än människans natur, intet svårare att lära känna…”

Until next time!

 

 

2 kommentarer

Kommentera