Ja vi tutar väl vidare med en massa bilder från dag tre på min underbara resa genom halva Sverige!

Efter en tids letande, slagsmål med GPS och svordomar lyckades jag hitta till stället jag skulle stanna för natten – Varbergs fästning!
Ett mycket mysigt vandrarhem som tidigare fungerade som fängelse och häkte. Om man vill (och vågar!) kan man sova i en av de gamla cellerna, vilket jag också gjorde…

Jag sov riktigt gott och vaknade utvilad. Börjar nästan tro att det här med spöken bara är påhitt… eller så var eventuella spöken helt enkelt inte inne för tillfället – det var ju trots allt ett beachparty utanför fästningen!

Här tillbringade jag natten till torsdag. Det ser väl inte alls celligt ut tycker jag?

Passade på att njuta av morgonen och att jag hade typ hela området runt fästningen för mig själv

Sån här fin sand har vi inte i Uppsala!
Tror knappt vi har nån sand alls här.

Här ser man en del av vandrarhemmet! 

Måses och hans vän 

Klättrade upp för fästningen som vi så länge bråkade med danskarna om…

Hann se lite av Varberg uppifrån iallafall!

Hejdå Varberg!

Hej Gudhems kloster!

En sak man ofta glömmer när man promenerar i såna här gamla ruiner är att fantisera dit hela väggar och tak, som det faktiskt såg ut.
Men det gjorde jag faktiskt här, och blev genast imponerad över hur stor denna byggnad varit!

Intill klosterruinen finns en gammal källare som tillhörde gäststugan.
Där nere var mörkt och kallt, och lite läskigt…

Utanför källaren gick jag ut för att ta några fina bilder över landskapet…

…och ungefär här upptäcker jag att det ligger en döing precis nedanför mina fötter!
Jag trodde först att det var ett skämt, men det var faktiskt ett alldeles äkta människoskelett som låg där mitt på marken! Dock var det ganska trasigt och utspritt över några meter, men kraniet var relativt helt, och det hade tveklöst legat i jorden ett bra tag innan det bestämt sig för att på något mystiskt sätt dyka upp här…
Intill klosterruinen finns en liten kyrka och en kyrkogård, men dessa ligger på andra sidan vägen en bit bort så det verkade orimligt att skelettet hamnat så långt därifrån.

Jag blev ganska paff och ville egentligen inte fota så mycket. Hade ju ingen aning om vem detta kunde ha varit!
Men det kändes inte alls rätt att bara lämna denna stackars själ, så jag kontaktade Falköpings turistbyrå som i sin tur kontaktade polisen.
Polisen kom efter en stund och de lyckades få tag i en kyrkoherde som blev väldigt tacksam över att jag lagt märke till skelettet!
Det visade sig vara mycket gamla kvarlevor, och man vet inte exakt vem det kan ha varit, så därför känns det ändå okej att lägga ut bilden här så att ni också får se! (Kraniet ligger upp och ner uppe till vänster i bild + en del av det nere till höger)

Dagens goda gärning avklarad, så nu kunde jag med gott samvete dra vidare mot Läckö slott!

 

Här snackar vi skrytbygge av rang!

Magnus Gabriel De la Gardie (den högra statyn) var ett riksråd under 1600-talet som hade alldeles för mycket pengar. Han slösade både sina egna och statens pengar på fester och skrytbyggen, vilket fick till följd att Karl XI blev förbannad eftersom man behövde pengarna till rikets försvar. Kung Karl startade därför en reduktion där kronan tog tillbaka stora delar av alla gods och herresäten som adeln satt på.

Nog för att Läckö slott är stort på utsidan, men det är först när man går in och tittar runt som man inser hur snuskigt rika dessa herrar var…

Att ha elfenben var status, men idag vet vi bättre!

Manglade barn gjorde de också!

“Nä men jag ska bara ta en siesta i en av mina typ 30 skitstora salonger.”

De la Gardie var förmodligen så nära en 1600-tals Trump man kan komma.
Men inte ens Trump har väl porträtt av sig själv i taket?! 

När vi tröttnade på rikemansfasonerna gick vi ut och byggde ett Läckö av sand istället!

 

Det var den dagen. Torsdagen var nog helt klart den mest händelserika dagen på resan!
Imorgon kommer fjärde och sista dagen som tillbringades i Örebro med omnejd!

 

 

Until next time!

 

 

 

 

Loading Likes...