Naturligt

Vintersolstånd – när vårt nordiska mörker dominerar.

Idag är det vintersolstånd och  årets kortaste dag. Och den känns ovanligt mörk i år tycker jag. Visserligen lyser solen oftast med sin frånvaro den här tiden på året, men det är lite som att det lagts något slags filter av mörker över himlen och marken. Solen stiger som bekant knappt upp alls idag, och troligtvis så är avsaknaden av snö också en bidragande orsak till att mörkret känns så himla påtagligt.
Men jag bestämde mig ändå för att ta en promenad ute i det fria för att försöka fånga det lilla av dagen!
På fredag beger jag mig mot mina hemtrakter i Bergslagen för att fira jul. Jag har inte varit där sedan i somras, men nu känns det som att skogen, sjöarna och bergen kallar en hem! (och julmaten, definitivt!)
Är/var det förresten sol någonstans i Sverige idag?

 

Den här bilden togs för bara en vecka sedan. Då var det minusgrader, flera decimeter pudersnö och solsken…
Det verkar som att vädret inte riktigt kan bestämma sig!

Idag känns det snarare som att det är typ oktober, och inte 3 dagar till julafton. Även naturen tycks vänta på en redig vinter! 

När fågelholkarna har lagt sig i ide så vet vi att vintern är på intågande…eller?
Det är som att hålla andan innan man dyker ner i vattnet, men det där dyket kommer liksom aldrig. Och om det kommer så varar det alldeles för kort tid!

På marken syns fortfarande grönskande blad och växter som en kontrast mot de vissnade löven. Jag såg till och med en buske med flera nyutslagna knoppar! Det känns som det är nånting som inte stämmer…

Till och med träden verkade lite uppgivna och det var en väldigt tryckande tystnad i skogsdungen. Jag tycker alltid att skogen är en upplyftande plats, men inte ens den kan undkomma detta  långdragna mörker.

Until next time!

Kommentera