Historiska ting

Vikingaliv, medeltid och vikingamiddag i huvudstaden

En fördel med att bo i Uppsala är att det ligger på ett bekvämt avstånd från Stockholm. Om det händer något intressant i huvudstaden så kan man ta tåget dit på 40 minuter. Men man slipper Stockholm resten av tiden liksom. Perfekt!
Igår var en riktigt solig och fin dag – som gjort för att promenera omkring i storstan. Denna promenad bar dessutom av till ett ställe som jag längtat efter att besöka – Vikingaliv!
Vikingaliv är ett nyöppnat museum på Djurgården, där besökaren får komma närmare ”den vanliga människan” bakom den beryktade och fruktade vikingen. Vilka var egentligen dessa människor innerst inne? Vilken roll spelade kvinnor och barn, och hur levde man?
I ”Ragnfrids saga” får man dessutom följa med på en resa genom det vikingatida Europa. Väldigt imponerande!
I sin helhet kändes detta museum väldigt modernt och tilltalande både för den som kanske redan vet en del om vikingatiden, men också för de som inte alls är insatta.
Efter Vikingaliv blev det en promenad tillbaka in till stan för att besöka E-Types vikingarestaurang Aifur i Gamla stan. Jag hade aldrig varit där innan, och jag måste säga att det var sjuukt trevligt! Funderar nästan på att kontakta E-Type och be honom öppna ett likadant ställe här i Uppsala. Jag tror den skulle sälja som smör. Det är ändå rätt märkligt att vi inte har ens en medeltidsrestaurang i Uppsala, trots stadens långa historia och de många medeltida lokalerna… Någon måste styra upp detta!

 

Här kommer en liten (stor) bildbomb från gårdagen. Enjoy!

Mot Djurgården!

När Dick Harrison pratar så lyssnar man!

Med hjälp av modern teknik har man kunnat återskapa en full-size vikingaman som man tror att han såg ut.

Efter museet blev det självklart en tur i giftshopen och en bit mat. Jag åt en gotländsk vikingamacka med färskost och rödbetor.
Sjukt gott vare!

Vi hade picknick ute i solen

Jag köpte en Solsten. Man tror att dessa användes under vikinga- och medeltiden för att kunna hitta solen även när det var molnigt ute.
Den reflekterar solskenet på ett väldigt speciellt sätt!

Vi skojade om hur vi skulle lösa städningen ifall man skulle bo ensam inne på Nordiska Museet. Man skulle behöva börja vårstäda i september typ…

En väldigt fin stad på sommaren, men jag är glad att jag inte bor här längre.
Alldeles för mycket trafik och människor för min smak

Vi tog en sväng förbi Medeltidsmuseet innan vi gick till Aifur.

Vid ombyggnaden av Slussen har arkeologerna hittat massvis med lämningar efter de tidigare stockholmarna. Ganska sjukt egentligen att man liksom bygger en ny stad ovanpå den gamla…

Hows it hangin’ buddy?

Morgondagens arkeologi?
I en monter visas moderna föremål från Slussen, och man får sig en riktig tankeställare.

Är det sånt här skräp vi vill att framtidens arkeologer hittar från vår tid..?

Äntligen Aifur!
Innan man får gå in och sätta sig så blåser en anställd i ett horn och presenterar gästerna. Fantastiskt!

Vi drack Lindhonungsmjöd. Gott som fän.
Måste köpa på mig ett lager smuggelmjöd nästa gång jag åker  till Danmark eller Tyskland!

Jag åt en honungsgriljerad dvärgkyckling, också den var helt fantastiskt god!
Eftersom det är svårt att äta sånt här med bestick så åt jag med händerna som en riktig barbar istället. Fancy!

Resten av kvällen satt vi i baren och drack Aifur-öl. Vi fick sällskap av en engelsman som tyckte om att resa och besökte Sverige för tredje eller fjärde gången. Vi lärde honom lite svenska och tittade på hans Tinder. Mycket trevligt!

 

 

Until next time!

3 kommentarer

  • izumiii

    Åh! Vilket ställe !! Det där måste jag berätta för sambon! Han älskar vikingar och nordisk mytologi.. Jag gillar det också, men jag är otroligt dåligt påläst. Men det där stället såg ju supermysigt ut…!!
    Lät verkligen som en supermysig dag, älskar den första bilden med det så blåa vattnet, himlen och ett ensamt flygplan som stretar uppåt.
    Jättehärliga bilder överhuvudtaget! 😀

Kommentera