Väsen, myter och vidskepelser

Väsen och varelser i folktron del VII – Älvor

Så här i vårtider finns det väl inget som väcker så mycket glädje och vårkänslor som älvor och älvdans!
Även om älvor är främst förknippade med sommaren och dimmiga sommarnätter, så känns det ändå som att detta väsen passar bra att välkomna solen och värmen med!
Älvorna är ett sådant väsen som har ett ganska spretigt ursprung. De förekommer som elves i exempelvis engelsk tradition, men enligt den Skandinaviska folktron är älvorna ett eget ”släkte” och de framställs ofta som väldigt småväxta kvinnor.

Älvor är dock inte att förväxla med alver, som enligt den nordiska mytologin är en egen slags ”människa”. Älvorna är mer av ett sagoväsen, medan vikingatida mytologi framställer alver som magiska invånare i de olika världarna i deras universum.

När man tänker efter har älvorna ett ganska otacksamt syfte, nämligen att skapa sjukdomar och se till att folk blir smittade av dessa.
Älvorna är sociala och lever i ”flock” tillsammans. De sägs hålla till på ängsmarker och öppna fält där de dansade i soluppgång och solnedgång.
De doldes av sommardimmorna när de dansade sin dans, och om man kom för nära så kunde man få en släng av otäcka sjukdomar på sig!

En något romantiserad, men väldigt vacker målning med älvor och gnomer!
Denna bild stämmer någorlunda överens med min personliga bild av hur älvor ser ut..

Man trodde att dessa väsen med sin älvdans skapade cirkelformade avtryck i marken. Om man urinerade i en sådan cirkel så skulle man omedelbart drabbas av olycka och sjukdomar…
Idag vet vi dock att såna här ringar kommer från olika typer av svampar som växer i cirklar och göder marken. Därför bli gräset mycket grönare och tydligare där svampen är. Så om man nu känner för att uträtta sina behov i en älvdans (eller häxring som de också kallas) så bör det inte vara någon större fara!

Until next time!

4 kommentarer

Kommentera