Väsen, myter och vidskepelser

Väsen och varelser i folktron del VI – Storsjöodjuret

Dags att bege sig tillbaka in i myternas och folklorens värld!

I denna del har vi kommit fram till det omtvistade och storslagna Storsjöodjuret!
Få av våra nordiska väsen är ju så omdebatterade om huruvida det faktiskt finns eller inte. Och få väsen får så mycket medial och kommersiell uppmärksamhet, ända in i våra dagar.

Olika former av vattenlevande monster har förekommit i de allra flesta kulturer genom historien.
Framförallt har sjöfarande civilisationer haft en förkärlek för att fantisera om vad för skrämmande varelser som kan dölja sig i de djupa vattnen.
Det mest kända av dessa är kanske Loch Ness-monstret i Skottland.
Men i Norden har vi ju faktiskt den fruktade jättebläckfisken Kraken! Och såklart, Storsjöodjuret.

Storsjöodjuret sägs hålla till i Storsjön i Jämtland och är omskrivet för första gången år 1635. Det var alltså då som Storsjöodjuret ”fick liv”, men det är framförallt från 1800-talet och framåt som folk har påstått sig observera odjuret, och ibland till och med fångat det på foto!
Denna varelse har även varit föremål för jakt, men år 1986 beslutade man att i lag fridlysa Storsjöodjuret och dess eventuella avkommor.
Men eftersom man inte kunde bevisa att djuret överhuvudtaget existerade så upphävdes lagen år 2005.
Engagerade ”skattjägare” har dock inte gett upp hoppet om att få en glimt av odjuret, och så sent som 2008 fångade man något på film som skulle kunna vara det beryktade Storsjöodjuret. Kolla in nyhetsklippet här!

Science eller fiction? Århundraden av spekulationer har gjort Storsjöodjuret omtalat och spännande!

Oavsett om alla dessa foton och filmer är fejkade eller inte, eller bara föreställer trädstammar, så återstår ju en högst relevant och vetenskapligt aktuell fråga:
Vad döljer sig egentligen i planetens djupa sjöar och hav?
Ingen vet säkert.
På youtube kan man hitta massvis av videoklipp med märkliga ljud och bilder som fångats på flera tusen meters djup, och som inte tycks tillhöra något av de djur vi känner till idag…

 

Until next time!

2 kommentarer

  • John

    Känner som de flesta till kraken, men inte att det var en jättebläckfisk. På en del science fiction filmer så är kraken ett flygande monster.

    • Emma

      Haha åh jag tänker på mest på Pirates of the Caribbean-filmerna, där är Kraken någon slags bläckfisk, men man får aldrig riktigt se den har jag för mig… ^^

Kommentera