Väsen, myter och vidskepelser

Väsen och varelser i folktron del IX – Jättar

Det har blivit dags för näst sista delen i serien om våra nordiska väsen och varelser!
Jag tänkte därför slå på stort (bokstavligen!) och berätta lite mer om ett väsen som präglat vår folktro ända sedan tiden före vikingarna – jättar.

Jättar förekommer inte bara i nordisk folklore och mytologi, utan de finns i många varianter i kulturer över hela världen. Exempelvis är titanerna i den grekiska mytologin massiva varelser som styrde universum under den mytiska eran.
I Bibeln berättas om jätten Goliat som dödades av kung David. Och enligt irländsk-keltisk mytologi så var jätten Fionn mac Cumhaill den som byggde the Giant’s Causeway så att han inte skulle bli blöt om fötterna på sin väg mot Skottland…

Men i den nordiska mytologin så bodde jättarna i en egen värld, Jotunheimr, efter att jätten Ymer hade skapats ur kosmos. Läs mer om skapelsemyten här!

Tor dräper en av jättarna från Jotunheimr. Bild från Google

Jättarna levde vidare i historien med olika attribut och utseenden, och berättelserna är många om hur jättar har dragit fram genom den svenska bygden!
Man tror till exempel att stora stenblock som ligger på åkermarker kommit dit eftersom jättar och troll brukade kasta stenblock mot kyrkorna, men att de missade ibland. Jättarna ogillade nämligen kyrkor och kyrkklockor extremt mycket!
En annan berättelse (som jag gillar!) menar att Öland och Gotland bildades genom att en jätte tog händerna fulla av landmassa och slungade iväg dessa ut i havet.
Hålen som uppstod i marken fylldes så småningom med regnvatten och bildade Vänern och Vättern. Detta är ju lite lustigt, för tittar man på en karta hur öarna och sjöarna är formade så skulle det kunna stämma… Vad tror ni?

 

Until next time!

 

 

 

5 kommentarer

Kommentera