Väsen, myter och vidskepelser

Väsen och varelser i folktron del IV – Troll

Få av våra folkliga väsen har fått en sån stor spridning globalt som just troll.
Tillsammans med Näcken så är nog troll det väsen som jag personligen har någon form av relation till. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så hade jag en barndomsvän som på fullt allvar trodde på troll!

Troll förekommer över hela världen med alla möjliga utseenden och attribut. Vi har Tolkiens grott-troll, John Bauers Tomtar och Troll, julkalendern Trolltider, sången om Trollmor, och mycket annat!
Jag som är uppvuxen på 90-talet kommer ihåg att trollet Hugo var ett väldigt populärt spel! (Kanske fortfarande är det?)
Och vem minns förresten inte våra kära penntroll!

Men från början var trollen inte så vildsinta som de många gånger framställs. Enligt den nordiska folktron så bodde trollen ganska avsides och ödsligt. Kanske i en grotta eller bland bergen, och de brydde sig knappt om människorna och deras värld. Trollen var dock inte helt ensamma, utan kunde hålla till i familjer eller andra sociala grupperingar.
Som med många andra väsen, så kan trollens utseende och förmågor variera ganska kraftigt beroende på var i landet man är. Ibland framställs de som vackra magiska varelser som hjälper människor, medan de ibland (och detta är nog vanligare) är väldigt stora och groteska, lite korkade, och väldigt farliga!

”The Troll and the boy”. Illustration av John Bauer

 
Enligt folktron kunde man dock skrämma iväg eventuella inkräktande troll genom att ringa i kyrkklockor. Trollen avskydde dessa och flydde hals över huvud om de fick höra ljudet!
Dessutom kunde de troll som hade oturen att hamna i solljus vinka adjö, för då blev de nämligen förvandlade till sten för alltid… För att skydda sig mot solljuset kunde trollen dock bära med sig stora stenar eller vinkla upp stenbumlingar och gömma sig bakom.
Folket använde ofta denna förklaring till varför stora klippblock kunde hittas på platser där man inte alls borde hitta stora klippblock. Exempelvis mitt på en åker – långt ifrån berg och kustlandskap.
Men idag vet vi att det oftast är inlandsisen som placerat ut stora stenar lite här och var i landskapen.

Har ni några erfarenheter av troll i någon form? (Obs! Vi bortser från nättroll!)


Until next time!

Kommentera