Väsen, myter och vidskepelser

Väsen och varelser i folktron del III – Tomtar

Vad passar bättre att lära sig lite mer om i dessa soliga vårtider än tomtar? Få karaktärer är ju så älskade i den skandinaviska folktron som just tomten och hans nissar!

Men denna del kommer inte att handla om jultomten, utan om de traditionella tomtar som förekommer i folktron. Även kallade gråtomtar, hustomtar eller gårdstomtar.
Enligt traditionen levde tomten eller tomtenissen i anslutning till böndernas gårdsbyggnader, exempelvis i stall och vedbodar. Men ibland, om man hade otur, kunde de hålla till under golvplankorna i bostadshuset!
Tomtens uppgift var att se till så att bönderna skötte sina sysslor, tog väl hand om djuren, och att gården blomstrade. För om bonden inte gjorde detta så kunde det stå honom dyrt! Det finns många berättelser om gårdstomtar som dödat boskap eller stulit värdesaker från huset som straff för att bonden varit lat eller förolämpat tomten…

Såg man däremot till att hålla sig väl med sin gårdstomte genom att ge dem mat och värme, så kunde de agera som skyddsänglar för både djuren och människorna på gården. Många ställer ju fortfarande ut en tallrik risgrynsgröt till tomten på julaftonskvällen. Dock viktigt att komma ihåg en klick smör till, och inget socker, annars kan tomten bli riktigt grinig!

Min alldeles egna gråtomte! (som dock har röda kläder irl) Har ni någon tomte hemma som ni tar extra väl hand om?

Tomtar beskrivs enligt folktron som väldigt små äldre män, max ett par decimeter långa, och klädda i grått. Ofta har de skägg och en struthatt på huvudet.

Inte oväntat så har de också ett häftigt temperament och är väldigt bestämda av sig. Man trodde nämligen att tomten egentligen var gårdens ursprungliga ägare, vars själ levde vidare i tomten. Därför är tomten mycket mån om att gården inte ska förändras drastiskt och att den hålls i samma goda skick som när han själv drev gården.

När kristendomen kom till Skandinavien blev det dock inte lika praktiskt att ha en gårdstomte. Tomten ansågs vara en hednisk varelse som stod i förbund med Djävulen, och han skapade osämja mellan gårdarna.
Men bönder hör väl ofta inte till det lättskrämda släktet, för på många håll lever traditionen att hålla sig väl med gårdstomten fortfarande kvar.
Om än kanske inte lika självklart som förr…

 

Until next time!

Kommentera