Väsen, myter och vidskepelser

Väsen och varelser i folktron del II – Irrbloss

Ett fenomen som jag länge har varit fascinerad av, men aldrig riktigt haft någon personlig koppling till är ett så kallat irrbloss. Irrbloss kallas för ignis fatuus på medeltida latin, vilket betyder ungefär ”lömsk eld”.

Detta väsen sägs vara aktivt om natten, och det visar sig i form av en koncentrerad spöklik ljuskälla. Oftast visar sig irrblossen omkring en meter ovanför marken, och gärna vid sumpmarker och myrar.
Folk som har sett irrbloss menar att de ser ut ungefär som om någon irrar omkring med en lykta i mörkret. När man går närmare så drar sig också irrblosset undan, vilket får människor att vika av från sin vandring och följa ljuset. De går vilse, och i värsta fall går de ner sig i sumpmarken och drunknar.
Irrbloss förekommer även i folktron i andra delar av världen, men framförallt i den anglosaxiska traditionen. De kallas för Will-o’-the-wisp på engelska och är ofta förknippade med älvor eller vättar.
I den nordiska folktron anser man på vissa håll att irrblosset är en odöpt själ som visar sig. Andra menar att det finns en skatt begravd i marken under irrblosset, men man kan bara hitta denna skatt just när irrblosset är där, vilket blir svårt eftersom blosset drar sig undan hela tiden. Ungefär som när man jagar efter regnbågens slut…

Brinnande gaser eller vilsna själar? Irrblossen har gäckat vetenskapsmän och allmogen i hundratals år…

I århundraden har man försökt förklara vad fenomenet beror på (om man nu inte tror på förklaringarna ovan vill säga). Den vanligaste förklaringen är att fosfor och gaser som finns i sumpmarker stiger uppåt och självantänder när det kommer i kontakt med syre. Det finns även olika slags självlysande insekter och svampar som skulle kunna förklara detta märkliga väsen.

Tyvärr blir sumpmarker allt mer sällsynta över hela världen, och därmed sjunker också antalet irrbloss-incidenter.
Den mest kända platsen i Sverige där man fortfarande ska kunna se irrbloss är på en väg i Martebo socken på Gotland. Dock vet jag inte exakt vilken väg (någon annan som vet och vill avslöja?).
Kanske något för spökjägare och/eller äventyrare att undersöka närmare?

 

Until next time!

Kommentera