Foto,  Naturligt

Vårens vrålande ankomst

Denna helg hålls den traditionsenliga bandyfinalen i Uppsala på Studenternas IP. Kände mig tvungen att nämna det bara. Det är visst en stor grej.
Själv hade jag dock helt andra planer: Igår packade jag min sedvanliga proteinbar och tomat-mozzarella-pestobaguette i ryggsäcken och trampade iväg på cykeln för en vandring/fågel- och vårskådning i naturreservatet Håga-Nåsten. Vädret var ju helt fantastiskt och det kändes verkligen att våren står för dörren.
Dock ångrade jag ganska snart att jag tagit cykeln istället för bussen de 7 kilometerna till naturreservatet. Jag tränar tunga benpass på fredagar och det brukar kännas dagen efter – och någonstans vid Rickomberga började jag således undra vad fan jag höll på med. Varför ska jag vara så hurtig när jag faktiskt inte måste?! Men så kom jag till mysiga Ekeby Bruk och fick ny energi till att fortsätta kvarvarande kilometer till Hågadalen. Det var rätt många år sedan jag tog en ordentlig vända till trakterna vid kung Björns hög, senast verkar ha varit 2017..?
Men det var definitivt värt mödan! Redan innan jag hunnit parkera cykeln såg jag en större hackspett och hörde gulsparvarna och massor av andra fåglar sjunga för fulla halsar. <3

”Välkommen till Håga!!”
Lite längre bort var det till och med flera hackspettar som gnabbades om reviren.
”I’m handsome. I know.”
Även ute på fälten var det slagsmål mellan sånglärkorna.
Solen börjar bli så där riktigt stark nu, så det var svårt för en med ljuskänsliga ögon att se både med och utan solglasögon. Nåja, det finns ju värre problem här i världen…
…som jätteleriga kängor till exempel!
Rätt genom isen växer granen stark.
En av mina favoritbilder för dagen blev på trädkryparen. Liten, söt och snabb som en mus klättrar den längs trädstammarna.
Duktigt kamouflerad är han också!
Avslutningsvis fick jag se årets första sångsvan (på långt håll), som trumpetade in våren!

Jag har förresten börjat med så kallad fågelkryssning! När jag ser en ny fågelart bockar jag för den i en app och hittills är jag uppe i 27 arter som jag sett de senaste veckorna. Det finns cirka 300 arter i Sverige och de allra mest hängivna fågelskådarna satsar såklart på att bocka av så många som möjligt så snabbt som möjligt. Jag försöker ta det lite piano med kryssandet och ser det mest som en kul grej, samt att jag lär mig mer om arterna genom appen. Men vem vet, om några år kanske jag blir en sån där galning som släpper allt och drar iväg för att hinna se någon raritet som observerats, haha.


Har ni haft en trevlig helg i vårvädret? Observerat några vårtecken?
Det ser för övrigt ut som att det ska bli soligt och fint hela veckan, åtminstone här i trakten. <3

Önskar er en fin söndag!

24 kommentarer

Kommentera