Historiska ting

Vandring med vikingar

Jag har turen att bo i Uppsala som, enligt mig, utan tvekan är Sveriges vackraste stad!

Dessutom bor jag på promenadavstånd från Gamla Uppsala och kungshögarna, som är ett helt magiskt område.

Kungshögarna är gravhögar tillägnade järnålderns sveakungar, och dessa har fascinerat besökare från världens alla hörn i nästan 1000 år.

Varje gång jag kommer hit fylls jag av någon slags andakt och respekt inför platsen. Här har en vacker, mystisk kultur haft sitt högsäte. Kungar och trälar har levt och dött här. Deras namn är bortglömda, men närvaron av dem är tydlig än idag. Det var också här som det kristna Sverige föddes.
Även om gudatemplet är borta idag så känner man att den här platsen är helig, och den kommer nog fortsätta att vara det långt framöver.

 

Runt Gamla Uppsala finns fantastiska vandringsleder och delar av friluftsområden. En vandring i vikingarnas hemmiljö!

Det är tillåtet att klättra upp på högarna, även om jag personligen har lite svårt för det. Det känns som att man stör gravfriden på något sätt… Men utsikten är fantastisk! (hela Uppland är i övrigt ett ganska platt landskap, kungshögarna och området runt omkring är några av de högsta punkterna)

Senast jag besökte Gamla Uppsala så hittade jag en stor sten med något som såg ut som en offergåva; rädisor och ett äpple upplagt på gröna löv. Kanske någon som hoppades på en bra skörd? 

I höstas hittade jag ett eget meditationsträd precis bredvid platån där en kungshall har legat. Det var så himla fridfullt att sitta där! Även om en del bilar och tåg passerar i närheten så märks de knappt. Det är som att Gamla Uppsala är en tidlös bubbla som stänger ute den moderna världen.

Until next time!

Kommentera