Foto,  Historiska ting

Valsgärde

Här om dagen slog det mig att jag aldrig har besökt gravfältet i Valsgärde, trots att jag bor relativt nära. Det är ju ändå en ganska viktig arkeologisk fyndplats och inte minst känd för ett 15-tal krigargravar från yngre järnåldern.

Så jag trotsade det gråtrista vädret och gav mig av på en liten utflykt dit!

Själva gravfältet i Valsgärde är relativt litet och liksom många andra ställen i Uppland är det omgärdat av åkermark åt alla håll!
Det blåste ganska generöst uppe på gravhögarna, så jag sökte skydd bland enbuskarna. Ganska mysigt ändå!
I en av högarna hade någon grävt sig en vinterboning…
…undrar vem?
Här kan man faktiskt se var skepssättningen varit placerad, häftigt tyckte jag, även om vendel/vikingatid aldrig varit min starka sida…

Även om Valsgärde inte verkar ha varit en lika ”viktig” kulturell plats som t.ex. Gamla Uppsala, så har man ändå gjort en del intressanta fynd i gravarna. Bland annat detta betsel ovan och en av flera hjälmar som idag finns på museum Gustavianum.

Eftersom vädret inte var jätteinspirerande så roade jag mig med att fota vattendroppar som gnistrade på buskar och grässtrån.

Det blev en ganska kort vända idag med andra ord. Även om det inte direkt är en plats som tar andan ur en så känns det ändå bra att kunna pricka av Valsgärde som besöksmål. Men jag lär väl masa mig dit någon gång under bättre väderförhållanden också. I helgen tänkte jag ge mig ut på en lite längre vända eftersom det utlovas strålande sol! Behöver verkligen all sol och dagsljus jag kan få just nu känner jag… någon mer än jag som börjar känna av en extrem brist på dagsljus?

Och ja, kommande helg är ju onekligen den sista helgen innan Helgen med stort H, då vi äntligen åker iväg till vackra Mariefred och Gripsholms Värdshus! <3

Önskar alla en fortsatt fin vecka!

8 kommentarer

Kommentera