Historiska ting,  Naturligt

Ur vinterdvala till doften av gamla byggnader…

En av de bästa dofterna som finns är enligt min åsikt doften av gamla byggnader!
Gammalt trä från byggnader, blandat med tjära och kåda som värms upp i solen, eller fryser i vinterdvalan.
Just denna doft hänger i luften kring kyrkan i Gamla Uppsala och vid Disagården, som är en hembygdsgård med byggnader och replikor från bondetiden.
Nu när solen har börjat värma upp marken på riktigt så sprider sig doften med vinden runt hela området, och det ger ett sånt välbehag!
Som nybakta kanelbullar, fast bättre!

Häromdagen kände jag dessutom hur jag fick en ny energi som jag inte haft på flera månader. Nästan som en uppenbarelse!
Senaste månaderna har jag nämligen känt mig lite frånvarande. Som att jag gått på tomgång istället för på min vanliga enorma energitank. Vet inte riktigt vad det beror på, men jag tror att vädret har spelat en ganska stor del i det. Om vädret är grått så blir jag grå liksom! Och jag tycker att den här hösten och vintern har varit en av de mest långdragna hittills. Jag älskar vintern, men nu känner jag att det är dags för livet att återvända, både ute i naturen och i mig själv.

Just som jag kände häromdagen att energin återvänder, så kände jag också att väntetiden och vinterdvalan är över…
Solen skiner, fåglarna kvittrar, och de gamla byggnaderna börjar dofta mystik och svunna epoker! Allt som är underbart samlas i en kraftansträngning för att sprida sin energi och sitt ljus.
Redo för våren!

 

Här gick jag och sjöng The Road Goes Ever On som Bilbo Baggins. Lycka!

I balans igen, känns förjäkla bra!

Until next time!

4 kommentarer

 • John

  Härliga foton du tagit. 🙂 Jag känner samma som dig, att man är piggare och fått ny energi, vi blir verkligen påverkade av vädret. Så sant som det är sagt, eller skrivet, man är i balans igen. Det med lukter är väldigt intressant. När jag utbildade mig till brandman så sa vår räddningsledare att han skulle vilja ha bränt hö som rakvatten (det eldades med hö i rökdykarhuset) det var den bästa lukt han visste. 😀 Jag som tycker om ”mina” snokar som jag fångar och fotograferar, kan jag säga att deras lukt är en av de mest illaluktande som jag vet. 😀 De har en körtel där de utsöndrar ett vidrigt illaluktande sekret som ett av två försvar. Det andra försvaret är att spela döda för att inte trigga jaktinstinkten hos predatorerna. Snokarna har ju inga huggtänder, utan rader med små sylvassa tänder. Jag brukar rensa väck småsten ur deras munnar, som de får när jag lägger dem på cykelvägen, så jag vet hur vassa de är. 🙂

  • Emma

   Åh ja jag minns att vi brukade fånga snokar när jag var liten. Hade man otur så kunde man få den där stinkande vätskan på sig! ^^

 • Maria Ljungström

  Jag kände samma igår när det äntligen blev vårväder i GBG:) förra veckan tappa vi hoppet när de kom massa jäkla snö men det blev ej långvarigt som tur är. Våren är = ENERGI

  Idag är det lyxiga vårnyheter på bloggen:)

  Ha en kanon vecka!

  Love Maria

  • Emma

   Åh ja det var lite samma här i Uppsala, men som tur var kom solen fram igen! ^^ Och ja våren är verkligen energi på riktigt!
   Tack detsamma!
   kram

Kommentera