Historiska ting

Uppsala domkyrka, Sveriges egna Notre-Dame!

Jag är inte direkt religiös av mig, men varje gång  jag besöker den, så slås jag av häpnad inför hur storslagen och vacker Uppsala domkyrka är, både på insidan och utsidan. För att inte tala om hur viktig denna kyrka har varit för Sverige ända sedan den byggdes under 1200-1400-talen, fram till idag!

Domkyrkan är dessutom sista viloplats för Gustav Vasa, Johan III, deras respektive drottningar, Carl von Linné, St:Erik, och många andra historiska personer. Storleksmässigt är domkyrkan i klass med Notre-Dame i Paris – en rejäl helgedom med andra ord!sankterik

Uppsala domkyrka är Sveriges rikshelgedom, Nordens största kyrkobyggnad och viloplats för Erik den Heliges (mitten) reliker.
Till vänster S:t Lars och till höger S:t Olof.

uppsala

118 meter hög och lika lång. Det är svårt (omöjligt) att fånga hela domkyrkan på bild om man inte står flera hundra meter ifrån! Möjligtvis om man har tillgång till drönare eller helikopter…

vasa

Längst in i kyrkan står Gustav Vasas gravmonument. Runt om i Vasakoret finns avbildningar av olika scener ur Gustav Vasas liv – från hans tal hos Dalkarlarna, till kröningen i domkyrkan. Gustav Vasa är en av 2 kungar som är begravda i domkyrkan. Den andre är hans son Johan III.

lejon

Lejonet från Norden. Nej vänta, nu tänker jag på en annan Gustav…

johaniii

Johan III har för övrigt ett ganska roligt gravmonument – han är avbildad vilandes, medan små genier håller koll på hans rustning.

relikskrin

Kungarnas gravkor må vara mäktiga, men det mest magiska i hela kyrkan är enligt mig Sankt Eriks relikskrin.  Detta är dock inte det ursprungliga skrinet, eftersom det smältes ned på 1500-talet för att finansiera Johan III:s krig. Han lät dock tillverka detta ”nya” skrin åt rikshelgonet, och resultatet blev ändå helt okej!

relik

sfv

Intill domkyrkan ligger medeltidskyrkan Helga Trefaldighet  och Dekanhuset.
Dekanhuset har funnits sedan 1300-talet (dock inte i nuvarande skick!) och har fungerat som bostad, biskopssäte och centrum för statens rasbiologiska institut. Idag har Statens Fastighetsverk sitt kontor här. 

runor

Domkyrkan är  omgärdad av ett antal runstenar från trakten, och även stenar som har använts som grundstenar då man byggde kyrkan. Dessa har dock restaurerats och återfått sin värdighet utanför kyrkan istället!

Har ni besökt Uppsala domkyrka, vad är era intryck av platsen?

Until next time!

Kommentera