Historiska ting

Tutankhamun – Farao i Frihamnen

Gårdagen spenderade jag och min pojkvän Jonas i ett magasin i Frihamnen i Stockholm!
Och inte vilket magasin som helst, utan Magasin 9, som just nu håller en utställning som heter Tutankhamun – Graven och skatterna.
Utställningen visar föremål från farao Tutankhamuns grav och berättar historien om dess upptäckt.
Även om föremålen är replikor, så är de så pass bra gjorda att inte ens jag skulle kunna se någon skillnad mot originalen!
Man sveps med i den unge faraons märkliga livsöde, där han besteg Egyptens tron som tioåring, för att sedan dö endast 19 år gammal…
Hans grav förblev intakt ända till år 1922, då Howard Carter upptäckte graven med alla magnifika skatter!

Utställningen i Frihamnen om Tutankhamun har turnerat runt hela världen sedan 2008 och lockar miljontals besökare.
Vi har tjatat om den här utställningen sedan i höstas, men tänkte att vi skulle vänta tills vädret blev mer inbjudande!
För oss historieälskare är den här utställningen ett måste, och framförallt för mig som har älskat antikens Egypten sedan jag var liten! Som jag skrivit om i detta inlägg, så har jag alltid varit otroligt fascinerad av just den egyptiska kulturen och dess mysterier.
Jag besökte Egypten år 2004 och år 2005 och jag blev verkligen sugen att åka tillbaka för att få uppleva den storslagna och mytiska kultur ännu en gång!

Bildbomb nedan!

Detta var synen som Carter möttes av när han tog sig in i gravkammaren 1922, och det var bara början…En grav i rent guld? Ja varför inte!

Jag lyckades rota fram bilden på originalet av Tutankhamuns dödsmask som jag tog på Egyptiska Muséet i Kairo 2004 (övre bilden) Bara bildkvalitén och mängden turister som skiljer dessa konstverk åt!

Kopian från utställningen i Frihamnen

Var det något antikens egyptier kunde så var det hantverk och guldsmideri! 

Tutankhamun som barn i form av en lotusblomma!

 

 

Until next time!

 

6 kommentarer

  • John

    Vad härligt! 🙂 jag skulle också vilja besöka de utställningen. Det intresserar väldigt många, och du har säkert haft en underbar upplevelse. Fina foton du tagit på utställningen. Tutankhamun är ju egentligen den minst kända faraon som regerade minst tid, men eftersom graven var så intakt så är han vår tids mest kända farao.

  • izapalm

    Wow! Coolt. Jag har ingen koll på utställningar eller Egypten så sett, men det är rätt häftigt med deras historia av vad man hört sådär. Måste varit en häftig utställning av bilderna att döma! 🙂

Kommentera