Historiska ting

Tillbaka till Tallinn – pärlan i Baltikum

Det var mer än 6 år sedan sist jag besökte Estland, och Tallinn. Men nu var det dags igen! Även om det bara blev en kort visit och regnet öste ner, (yaay global warming…) så hann vi med några historiska måsten i den gamla Hansa-staden.
Mest sevärt för den historieintresserade i Tallinn är såklart Gamla staden, som kan dateras tillbaka till 1100-talet. Här finns allt från medeltida restauranger, till antikbodar och lite modernare ”herrklubbar”…

I juletid är ett måste också att besöka julmarknaden vid Rådhustorget – vackra hantverk, smycken, chark, marsipan (jag älskar marsipan!) och mycket mer finns till salu på marknaden.


De medeltida kvarteren i Gamla staden i Tallinn. Här är det lätt att gå vilse bland alla små butiker om man inte passar sig! Det märks verkligen att detta har varit en viktig del av Hansaförbundet.

Vi passade på att värma oss en stund på Ill Drakoon, en liten medeltida pub inne i Rådhusbyggnaden. Här kan man köpa mat och dryck för ”pengar” istället för ”euro”, och överallt finns skyltar med förbud och straffavgifter för i stort sett allting… Man ska kort och gott köpa det man ska ha, sätta sig ner och hålla käften. Såna här ställen behöver vi fler av i Sverige!

Atmosfären är dock väldigt magisk och genuin med levande ljus överallt. Man får sig en tankeställare när vi tar dagens lampor och elektricitet för givet dygnet runt… Under medeltiden fick man lita på elden, och trots att det var dagsljus ute så är de gamla stenvalven väldigt dunkla. Men detta förhöjer bara äkthetskänslan ytterligare tycker jag!

De flesta av de medeltida valven och byggnaderna i Gamla staden är i stort sett original och hela staden hör till världsarven. Vissa trappor får man nästan krypa på alla fyra både uppför och nedför!

Sist men inte minst – ett besök till 1500-tals restaurangen ”Olde Hansa” är ett måste för oss historienördar! Här kan man äta bland annat björn, dricka honungsöl och lyssna på vacker musik i äkta Hansa-anda! Även här består belysningen av hundratals stearinljus, och atmosfären är väldigt genuin. Restaurangen har till och med egna underhållare som spelar historisk musik och teater! 

Har ni besökt Tallinn och Gamla staden, eller har ni planer på att göra det? Enligt mig är staden definitivt en sevärdhet, och man kan se det mesta till fots!

Until next time!

2 kommentarer

Kommentera