Foto,  Naturligt

Tillbaka till Färnebofjärden

Igår var jag iväg på en efterlängtad utflykt till nationalparken Färnebofjärden och Gysinge. Jag skrev tenta i fredags och hade slutdeadline för GIS-kursen, så jag kände för att belöna mig själv med en (liten) resa, med bara kameran och spritköket som sällskap!

Jag var ju här i slutet av sommaren för några år sedan och jag har längtat efter att åka dit igen. Varför jag inte åkt tidigare vet jag inte, det är ju bara en timme bort liksom..? Men man blir väl lite hemmablind.
Hade ingen direkt plan, mer än en dagsvandring typ, så jag gav mig av tidigt på morgonen.

Jag kom fram till Färnebofjärden strax före soluppgången. Ville hitta en fin plats att drick mitt morgonté på och njuta av vyerna.
Och vilken soluppgång sen!
Helt magiskt.
Strax efter att solen gått upp fortsatte jag min färd mot betesmarkerna. Det är nästan lite sankmark där och i och med det låg en fin dimma över marken. Dock ville jag inte gå alltför långt ut, men då kom mitt teleobjektiv väl till pass!
Så vackert när solen lyser in mellan träden.
Lite sleten, men på solskenshumör!
Här stannade jag till en stund och njöt av solljuset och drack lite kaffe. Jag är ingen kaffedrickare egentligen, men jag har upptäckt den turkiska/arabiska varianten av kaffe – man häller kokande vatten direkt över superfinmalet kaffe som är kryddat med kardemumma. Sedan dricker man det utan att filtrera, så sumpen ligger kvar i botten. Det blir väldigt starkt, vilket jag gillar, men det smakar inte alls som vanligt blaskbryggkaffe!
Min lilla camp. <3
Hypead på hike!
Vidare mot Gysinge!
Tyvärr blev inte solen så långvarig och molnen drog in över förmiddagen.
Men först diverse stopp för att fota träd. Jag har fått en knäpp på att fota träd, haha!
Gillar utmaningen med det eftersom kompositionerna gärna blir röriga, så man måste verkligen tänka till!
Framme vid Gysinge!
Det var dock betydligt mer vatten i älven än sist jag var här. Då kunde jag vada ut och sätta mig på en sten. Det kunde jag inte nu…
Vallonbruket står dock kvar!
Här startades ett smedjebruk i slutet av 1600-talet. Idag finns som synes bara lite ruiner kvar, men man kan ta sig en tupplur eller en matbit på herrgården om man vill!
Mera träd!
Det är fascinerande när mångfalden blir så påtaglig i skogen – mitt bland de mörka granarna dyker plötsligt denna lönn (?) upp och lyser upp området!
Detta ser nästan lite förtrollat ut?
And then we struck gold!
Ja nu vet ni. Det finns kantareller här.
Kan dock inte ge exakta koordinater.
Under tidig eftermiddag började jag leta upp en plats att fixa sen lunch/tidig middag på.
Det blev lite vegansk chili sin carne. Över förväntan faktiskt, men så är typ allt gott när man är ute så här och dessutom hungrig som en dåre...
Efter maten påbörjade jag så sakta vandringen tillbaka till Färnebofjärden.
Men inte utan att fota lite träd! Detta träd hade nästan blivit helt förkolnat. Gissar att blixten slagit ner i det någon gång?
Hejdå trollskogen. Until next time!

Det blev en ordentlig utflykt alltså, precis som jag önskade.
Utöver lite ömmande nyckelben klarade jag mig fint från post-hiking stelhet också. Min benträning på gymmet verkar göra sitt jobb!

Denna helg är det väl förresten Halloween? Jag får aldrig riktigt ordning på när den högtiden är, men jag har sett en massa utklädda människor idag och igår – en del riktigt snygga utklädnader till och med!
På tal om det ska jag förresten knåpa ihop ett inlägg med mina favorit-skräcktips till Allhelgonahelgen. Det har ju blivit en del genom åren, men några favoriter har jag definitivt.

Ta hand om er! <3

8 kommentarer

Kommentera