Historiska ting,  Naturligt

Tillbaka i det uråldriga Bergslagen

Idag är det dagen vi kallar för juldagen i Sverige, medan resten av världen firar julafton. För mig innebär det i år att jag spenderar juletiden hos familjen i mitt barndoms Bergslagen, närmare bestämt Norberg och Fagersta!
Det är alltid en lite märklig känsla att komma hit. Jag är uppvuxen i Norberg, men det känns inte som att jag kommer ”hem”. Jag kan varenda gatsten utantill, och allt är sig likt. Men jag känner mig som en utböling och jag har egentligen ingenting att komma tillbaka till (med undantag för mina föräldrar som bor i trakten!).
Det är faktiskt inte mycket som förändras alls i såna här orter under årens lopp, och det är nog det som är charmen på ett sätt. Det är samma släkten, samma stadsdelar, samma arbetsplatser, butiker och skolor som funnits under decennier, i vissa fall till och med i sekel!
Personligen har jag nog lite hatkärlek till Bergslagen. Jag flydde fältet så fort jag gått ut gymnasiet och lovade mig själv att aldrig komma tillbaka, mer än på besök.
Och det är nog just det jag är, en besökare. Jag är en av de där få turisterna som hittar till orten och kikar runt. Men jag har levt stora delar av mitt liv här och  jag skulle fortfarande kunna guida turister, trots att jag inte bott här på snart 10 år. Norberg är en del av mig vare sig jag vill eller inte, och på senare år har jag nog lärt mig att acceptera och uppskatta det. Jag älskar naturen, historien, tystnaden, lugnet. Förr fick det mig att krypa på väggarna – jag hatade tystnaden, och alla människor som man kände fast man inte kände dem. Att komma från Stockholm och Uppsala till Norberg är som att komma till en annan värld. Men dessa orter kompletterar nog varandra fantastiskt bra, och jag känner mig lyckligt lottad som idag har möjligheten att bo i och njuta av båda dessa världar!

 

 

 

 

 

Önskar er alla en fin helg och god fortsättning!

 

Until next time!

 

Kommentera