Historiska ting

Sverige har ett vackert hjärta av sten.

Ett hjärta av sten behöver inte vara negativt… Jag brukar säga att historien gör sig påmind där man allra minst anar det. Men många gånger gör den sig såklart påmind där man faktiskt förväntar sig att den ska göra det. Och sådana exempel finns det många av här i Bergslagen! Bara i Norberg gör sig historien påmind genom exempelvis namn på platser och områden – många namn börjar eller slutar på ”berg” eller ”hytta”, kopplat till den gamla tidens gruvdrift och närheten till bergen. Men det finns minst lika många fysiska platser här som tycks ha frusit i tiden. Som att de bara väntar på att någon ska dra igång dem igen till det syfte som de ursprungligen uppfördes för. Ni vet som när man bara lägger ner det man håller på med för tillfället, för man vet att man strax kommer tillbaka och fortsätter. Sen blir det kanske liggande i decennier, eller århundraden, vem vet…
Här i Bergslagen kretsar som bekant det mesta kring gruvdriften, även om den lades ner för omkring 40 år sedan. Den första verksamheten startade redan för 900 år sedan i form av järnframställning med masugnar.
Man kan säga att Sveriges industriella hjärta började att slå just här, i Norberg, Bergslagen. Och det skulle fortsätta att slå ända fram till 1970-talet, då verksamheten inte ansågs lönsam längre.

Men vart man än går så ser man hur mycket de vidsträckta bergen har betytt (och fortfarande betyder) för människorna och samhällena här.
Carl von Linné hyllade Norbergs socken med den malmrika jorden under sin Bergslagsresa, och forskare, turister och historiefanatiker fortsätter att färdas hit för att uppleva det arv som bergsmännen lämnat efter sig.

 

Ett stålglänsande hjärta av sten. Järnmalmen finns fortfarande att hitta överallt.

Som jag beskrev i ett tidigare inlägg så är slaggsten ett permanent inslag i hela Bergslagen!

Stora gruvan i Klackberg. Här har tiden definitivt stått stilla, bergen och skogen smälter liksom samman med gruvlämningarna.

I vissa av gruvhålen blir vattnet klarblått på grund av någon mineral, minns dock inte vilken, någon som vet?

Bergsmäns-barn, tidigt 1900-tal

I Klackberg finns det gott om gruvhål, gångar och grottor. Hit går man på egen risk, gruvfrun kan vara var som helst!

Until next time!

 

 

2 kommentarer

  • Matilda

    Klackberg ser spännande ut. Samtidigt är det lite lustigt hur jag på 2010-talet tycker att dessa miljöer är mysiga eller mystiska, när de utgjorde en slitsam vardag för så många för inte så länge sedan.

Kommentera