Historiska ting

Svenska hjältar och legender X – Astrid Lindgren

Efter en segling på 800 år är vi nu i hamn och lägger till vid sista anhalten –  det korta 1900-talet.
Även om jag personligen inte är så där jätteintresserad av historien efter 1800-talet, så finns det utan tvekan personer och händelser som varit ovärderliga för världen under denna epok!
Och jag måste säga att valet av den som ska representera 1900-talet och därmed sista delen i denna serie har varit det svåraste hittills.
Valet stod mellan Raoul Wallenberg, Dag Hammarskjöld eller Gustav V.

Men så insåg jag plötsligt att det finns en person, en kvinna, som levde under nästan hela århundradet. Hon vigde sitt liv åt att skapa odödliga verk, klassiska sånger, oändligt med glädje, kärlek, sorg. Generation efter generation, ung som gammal. Hennes livsverk har levt vidare genom sagornas fantastiska värld.
Hon har präglat min uppväxt som ingen annan och jag känner stor tacksamhet för att jag fått ta del av hennes geni.

 

Astrid Lindgren.

Hon föddes 1907 i Vimmerby i Småland.
Som 19-åring begav sig Astrid till huvudstaden för att utbilda sig och arbeta. Hon utbildade sig till maskinskriverska och träffade även kontorschefen Sture Lindgren som hon senare gifte sig med.

Sina första böcker skriver hon på 1940-talet, och det är framförallt karaktären Pippi Långstrump som får liv.
Dock dröjer det innan Pippi ges ut, eftersom Bonniers förlag inte riktigt känner sig bekväm med boken (kanske deras största misstag någonsin…).
Istället ges Astrids första bok Britt-Mari lättar sitt hjärta ut år 1944.
Förlaget Rabén & Sjögren får dock upp ögonen för Astrids berättartalang och de ger ut Pippi Långstrump 1945.
Hon fortsätter att skriva för förlaget under i stort sett hela sin karriär.

Astrid, Jan ”Emil i Lönneberga” Ohlsson, och regissör Olle Hellbom

Under en period på över 40 år skapar Astrid sina odödliga verk i Karlsson på taket, Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta, Emil i Lönneberga, Barnen i Bullerbyn, Saltkråkan, Rasmus på luffen, Mio min Mio, och många fler.
Böckerna översätts och ges ut över hela världen, och Astrid tilldelas flertalet hedersbetygelser och priser.
Hon är även engagerad i samhällsfrågor, och 1998 bildas Astrid Lindgrens barnsjukhus på Karolinska sjukhuset i Solna.
Det finns otaliga priser, stipendier och platser som är uppkallade efter Astrid Lindgren över hela världen, och hon fortsätter att inspirera författare på många sätt.
Hon bodde kvar i Stockholm och verkade där fram till sin död den 28 januari 2002.

Astrid själv fick två egna barn, men man kan nog säga att hon på många sätt är en mor till oss alla. Hennes karaktärer lever vidare i äventyr, vänskap, sång och dans, och de fortsätter att skapa glädje för barn i hela världen.

Ingen är nog mer värd att pryda en sedel än denna litterära drottning!

 

The End.

Detta var alltså tionde och sista delen i min lilla följetong om svenska hjältar och legender! Det har som sagt varit en utmaning att välja ut kandidaterna, men jag lyckades till slut lyfta mina personliga favoriter. Hoppas att ni läsare uppskattat serien och kanske rent av lärt er något nytt!
Jag håller i detta nu på att fnula på en ny serie i historisk/mytologisk/övernaturlig/naturlig anda, men har ingen riktigt klar idé ännu…
Men självklart kommer jag att underhålla er med lite annat skoj under tiden!

 

Until next time!

 

 

2 kommentarer

  • John

    Astrid Lindgren var en otrolig människa. Så mycket fantasi, kunde både skriva böcker och hade även en underbar mjuk berättarröst. Jag är uppfödd med hennes alster, och när jag var barn fanns det varken cd eller videos. Mamma köpte Pippi Långstrump på vinylskiva åt mig 🙂 Naturligtvis var man på bio och såg hennes filmer med Pippi, och inte minst bröderna Lejonhjärta, som var en fantastisk bra och spännande film när man var barn. 🙂

    • Emma

      Verkligen! Det märks att det inte var pengarna som drev henne, utan den genuina viljan att sprida glädje och vänskap 🙂 Åh vilken lyx att få sett dem på bio! Bröderna Lejonhjärta är helt fantastisk. Den, Ronja Rövardotter och Mio min Mio är mina absoluta favoriter!

Kommentera