Historiska ting

Svenska hjältar och legender VII – Carl von Linné

Nu har vi kommit en bra bit i serien om svenska hjältar och legender! I följande avsnitt kommer vi att stanna till i ett av de mest händelserika och turbulenta århundradena i världshistorien; 1700-talet.
Det är egentligen nu som den moderna världen sakta börjar ta form. Vi har flertalet krig ute i Europa och världen. Stormakten Sverige förfaller i och med att Karl XII besegras av ryssarna vid Poltava.
Slaveri och kolonisering pågår för fullt, världskartorna ritas om, sjöfarten och handeln blomstrar, Förenta Staterna deklarerar sig självständiga från Storbritannien och USA grundas.
Ångmaskinen tas i bruk och i och med det börjar industrier och nya transportmedel växa fram.
Vetenskapen, konsten och kulturen står i sin fulla glans: Namn som Roussau, Voltaire, Immanuel Kant, Mozart, Bellman, Vivaldi, och många fler skapar odödliga verk och filosofier. De nya tankesätten mynnar ut i franska revolutionen.
Kampen för jämlikhet och frihet tar sig även nya former, och feminismen börjar sin långa kamp med Mary Wollstonecraft i spetsen…

Konstpaus.

Men mitt i all detta nya, detta omvälvande och kaos, fanns det en man som ägnade sitt liv åt att skapa ordning…
Botanikens fader. Carl von Linné.

Precis som med avsnittet om Gustav II Adolf så kommer jag inte kunna göra Linnés livsverk rättvisa här, även om jag sitter och skriver hela natten! Det han bidrog (och fortfarande bidrar) med till vetenskapen är alldeles för omfattande och invecklat…

Botanikens fader. På bilden håller han i blomman som är uppkallad efter honom. Bild från Google

Prästsonen Carl föddes 1707 i Småland. Han upptäckte i tidig ålder naturens mystik och det var framförallt växternas värld som fångade hans intresse.
Han imponerade på lärarna med sina kunskaper, och istället för att bli präst som sin far, så tog Linné en annan väg. Så kunnig som han var så fick kunskaperna inte gå till spillo, utan han flyttade till Uppsala år 1728 där han blev professor vid universitetet, och så småningom rektor.
Linné fortsatte under resten av sitt liv arbetet med att botanisera och sortera växter, men även djur, människor och mineraler. Han reste land och rike för att upptäcka nya arter att studera.
Men det är framförallt systemet han använde för att hålla ordning på dessa objekt som han är känd för. I Systema Naturae kan man se tabeller och indelningar som påminner om en modern Excel-fil!
Linné gifte sig med dalkullan Sara Moraea 1739 och de fick 7 barn tillsammans.
Carl von Linné avled 1778, 70 år gammal i Uppsala. Han är begravd i en relativt anonym grav i Uppsala domkyrka…

Jag förstår att man måste byta ut våra valörer med jämna mellanrum. Men om det är någon svensk som någonsin förtjänat att permanent pryda en sedel så är det denna man, Carl von Linné!

I nästa del kommer jag att avslöja vem min favoritkung är, och beskriva hans liv på och utanför scenen!

Until next time!

Kommentera