Historiska ting

Svenska hjältar och legender VI – Gustav II Adolf

Finns det någonting bättre att starta veckan med än ett blogginlägg som handlar om stormaktstidens Sverige? Det kanske det gör, men det är nog väldigt få saker!
Nu snackar vi dessutom om en gigant bland giganterna, en riddare av rang – Lejonet från Norden, Gustav II Adolf.

Det finns fantastiskt mycket att säga om honom, både som kung och som historisk symbol, men för att detta inte ska bli alltför långdraget, så ska jag försöka att hålla mig till det väsentliga!

Den mäktige kungen stupar i Lützen. Bild från Google

Gustav II Adolf föddes som prins i Stockholm år 1594. Han tog över tronen som sextonåring efter sin far Karl IX. Under denna tid låg Sverige i krig med flera länder och det såg ganska mörkt ut på erövringsfronten. Men Gustav lyckades hålla stånd mot Ryssland och även sluta fred med Danmark. Hans mål var att via Polen ta sig vidare in i Tyskland och det dåvarande Preussiska riket (Europakartan på den här tiden såg ju inte riktigt ut som den gör idag).
Detta fälttåg övergick till att bli en del av det som idag är mer känt som Trettioåriga kriget.
Självklart gjordes parallellt med kriget olika försök till fredsförhandlingar, men utan vidare framgång. Detta medförde att riksdagen (många gånger i hemlighet och oklarhet) godkände motaktioner från Sveriges sida och fältherren, kung Gustav ”Lejonet från Norden” skulle göra allt i sin makt för att förhindra den tyske kejsaren från att närma sig Sveriges gränser…
Sagt och gjort!
År 1630 landsteg Gustav II Adolf tillsammans med den svenska flottan och armén i norra Tyskland.
Gustav är världsberömd för att ha reformerat krigskonsten, och det är mycket tack vare detta som han vann så stora framgångar på slagfältet. Bland annat såg han till att soldaterna hade en värdig tillvaro och det sägs att han var väldigt mån om deras välbefinnande, vilket stärkte dem och skapade sammanhållning. Ett och annat modernt vapen och stark försvarsutrustning skadade ju såklart inte heller!
Tyvärr gick det inte hela vägen, eftersom kungen blev skjuten av fienden i slaget vid Lützen. Enligt den välkända storyn red han vilse i dimman (här finns dock många versioner av vad som egentligen hände) och han sköts till döds den 6 november 1632.
För att hedra kungens minne äter vi just en liten trevlig Gustav Adolfbakelse den 6 november varje år!

Det sägs även att drottning Maria Eleonora blev utom sig av sorg när hon fick budet om sin makes död. Hon tog hjärtat som skurits ur kungens kropp och behöll det hos sig. Hon försökte även att skjuta upp hans begravning eftersom hon ville ta livet av sig och begravas tillsammans med honom.

Kungens häst Streiff togs även den om hand och finns idag att beskåda på Livrustkammaren tillsammans med en hel del andra trevliga föremål!

Detta var alltså ett litet smakprov på det Lejonet från Norden hann åstadkomma under sin livstid! Han lade grunden för stormaktstiden, revolutionerade och moderniserade kriget, grundade domstolar och kollegier, och mycket annat!
Även om hans regering präglades av mycket våldsamheter och död, så råder ingen tvekan om att han är en av de mest betydelsefulla personer som funnits i Sverige genom historien, i alla kategorier.

 

I nästa del är vi framme vid vetenskapens och upptäckternas gyllene era: 1700-talet!
Även om stormakten så smått börjar att förfalla, så visar Sverige vägen inom många andra områden. Namn som Anders Celsius, Carl von Linné och Alexander Roslin gör sig internationellt berömda och deras livsverk lever kvar än idag…

Until next time!

2 kommentarer

  • Matilda

    GIIA låg ju även bakom Vasaskeppets tillkomst och flopp.Tydligen pressade han båtbyggarna att införa ytterligare en rad med kanoner, ändrade planer och skyndade på bygget. Sedan tillsatte han kommission för att undersöka varför det förliste…

    • Emma

      Jo han hade nog lite väl högflygande (eller ska man säga högflytande^^) planer med det skeppet… det gick väl sådär, även om skeppet i sig är unikt!

Kommentera