Historiska ting

Svenska hjältar och legender V – Johan III

Storkungens älsklingsson.

Vi har nu gått igenom fyra delar av denna lilla följetong. Med början i en av 1100-talets mytomspunna gestalter är vi nu framme vid 1500-talets krigiska era och Vasaättens högform!

Denna del fem kommer att handla om Gustav Vasas favoritbarn, Johan III. Anledningen till att jag inte bara gör det enkelt för mig och skriver om Gustav Vasa himself är för att jag antar att de flesta redan känner till honom relativt väl. Det finns självklart mycket att säga om Vasa, men han tillhör helt enkelt inte favoritpersonerna för mig. (Min absoluta svenska favoritkung i levde och dog under 1700-talet och jag kommer självklart att beskriva honom i en kommande del! Guldstjärna till den som kan gissa vem jag tänker på under tiden…)

Men. Därmed inte sagt att Johan III inte var en betydelsefull kung för den växande stormakten Sverige, för det var han definitivt!
Dessutom har jag alltid velat att någon gång på internet skriva namnet på hans första hustru, drottning Katarina Jagellonica. För hur häftigt är inte det efternamnet liksom?! Jagellonica… Tänk er Bengt Magnusson uttala det namnet. Man ryser av respekt!

Johan III:s gravmonument i Uppsala domkyrka

Johan föddes den 20 december 1537 som första barnet till Gustav Vasa och Margareta Leijonhufvud. Att som kung skaffa barn med flera drottningar under den här tiden gör givetvis att det är som upplagt för blodig rivalitet mellan tronarvingar/syskon. Och detta var inget undantag!
Eftersom Johans halvbror Erik (XIV) var äldre så blev det också han som fick ta över tronen efter Gustav Vasa, och Johan fick nöja sig med hertigtiteln tills vidare…
Men Johan låg inte på latsidan! Han trotsade kung Erik och riskerade att dömas för landsförräderi genom att år 1562 gifta sig med den polska prinsessan Katarina Jagellonica. Sverige och Polen låg nämligen i krig vid den här tiden…
Erik, som är känd för att ha varit mycket paranoid, fängslade sin halvbror och dennes hustru på Gripsholms slott i 4 år. Under dessa år i fångenskap hann paret få sina barn, Anna och Sigismund.

Erik XIV hamnar på kåken och Johan blir kung…

Med tiden tilltog kung Eriks förmodade paranoia och sinnessjukdom, vilket gjorde att makteliten allt mer tappade förtroendet för honom. Johan och Katarina blev därför utsläppta (kanske på grund av propaganda från Johans sida). Med stöd av adeln och några av sina andra syskon så intog Johan Stockholms slott och lät gripa Erik. Nu var det Eriks tur att sitta i fängelse…
Johan ansågs legitim och blev kung av Sverige 1569. Han regerade fram till sin död den 17 november 1592.

Kung Johans regering präglades av storslagna byggnadsverk. Slott och herresäten uppfördes på löpande band! Detta var naturligtvis inte billigt eftersom Johan inte nöjde sig med asfaltläggar-kvalitet.
Även om statskassan började sina till slut så har Johan ändå gått till historien som en hyllad kung, och arkitekturen blomstrade under hans regering.

Until next time!

2 kommentarer

Kommentera