Historiska ting

Svenska hjältar och legender I – Erik den Helige

Jag har länge velat göra en topplista med personer som betytt mycket genom historien. Men jag insåg snabbt att en sådan lista skulle kräva heltidsarbete, så jag valde istället att på äkta historieforskar-manér göra en väldigt begränsad sammanfattning utifrån mina egna intressen och kunskaper.
Med andra ord: Jag kommer att välja ett gäng svenska kungar, drottningar och andra framstående historiska personer som jag själv tycker är coola, och beskriva deras livsgärning lite kortfattat. Jag har ännu inte bestämt exakt hur många det blir, men jag tror att det kan bli ett fint och (förhoppningsvis) lärorikt inslag här i bloggen!
So without further ado, här kommer del I!

Först ut är ingen mindre än vårt alldeles egna rikshelgon, Erik den helige, S:t Erik

Erik Jedvardsson är Sveriges rikshelgon, men vi vet egentligen inte så mycket om honom eftersom han levde under tidigt 1100-tal. De historiska källorna i Sverige från den här tiden är knappa, och det finns heller inte särskilt många samtida avbildningar av Erik.
Det vi vet är att han föddes ca 1125 och regerade som kung i Västergötland, och han räknas som en av de första kristna sveakungarna. Erik beskrivs ofta som en rättvis, modig och sympatisk ledare som dog martyrdöden.
Källorna tvistar om exakt var han dödades: vissa menar att han dödades av danska fiender utanför domkyrkan i Uppsala, och andra menar att han dödades utanför kyrkan i Gamla Uppsala. Enligt legenden ska också Erik bland annat ha färdats på korståg till Finland, men detta är inget som har kunnat fastställas. Erikslegenden berättar nämligen en del om honom som är ganska vanligt för helgonförklarade personer. Exempelvis halshöggs han (vilket dock stämmer!) och på platsen där hans huvud hamnade ska en källa ha sprungit upp ur marken. Troligtvis var det den danske prinsen Magnus Henriksson som dödade honom eftersom han ville åt Sveriges tron. Eriks död är daterad med ganska stor säkerhet till maj 1160, och han blev således bara omkring 35 år gammal.
Hans kvarlevor finns bevarade i ett relikskrin i Uppsala domkyrka som jag tidigare visat här.

Så, en relativt kort text om Erik den helige, eftersom jag inte vill sväva iväg alltför mycket i myter och legender om honom!

I nästa del hoppar vi fram cirka 100 år, då Bjälboätten tar form och Stockholm grundas…

 

Until next time!

Kommentera