Historiska ting

Stiliga ställen jag vill besöka V – Petra

I en av mina favoritfilmer, Indiana Jones and the Last Crusade, så utspelar sig en del av slutet i den gamla klippstaden Petra i Jordanien.
I filmen går karaktärerna in i vad som ska föreställa den sista förvaringsplatsen för den heliga Graal. Och Harrison Ford får det lite hett om öronen när han ska visa sig värdig Guds nåde och hämta Graalen…

Iallafall, detta klipptempel som handlingen delvis utspelar sig i skulle mycket väl kunna ha varit en viktig plats för heliga och dyrbara föremål.
Petra uppfördes för nästan 2000 år sedan, och är nästan helt uthugget direkt i klipporna (ergo namnet Petra som är latin för klippa).
Bara det faktum att staden stod övergiven och bortglömd i 500 år, fram till 1800-talet, gör ju en sån som mig extremt nyfiken på stället!

Nog för att det lär vara översvämmat av turister numera, men jag tror ändå det är en speciell känsla att vandra omkring bland dessa surrealistiska byggnadsverk.

 

Bild

Nabatéerna, det folkslag som ursprungligen ska ha uppfört Petra, är sedan länge borta. Men det tycker bara förstärker den mystiska känslan när man vandrar runt på såna här ställen.
Precis så kände jag nämligen när jag var i Egypten och besökte dess pyramider och tempel. Människorna som för så länge sedan levde och skapade allt det här blir väldigt påtagliga, men samtidigt så avlägsna. Vi vet så mycket om dem, men ändå vet vi knappt nånting om deras liv.
Bara det som de frivilligt eller ofrivilligt lämnat efter sig kan berätta sanningen… och då kan vi ändå aldrig veta helt säkert.
Ah, historia! <3

Häftigt tycker jag hur som helst, och hoppas att jag en dag får möjlighet att besöka denna arkitektonisk- och kulturella höjdpunkt!

 

Bild

 

 

 

Until next time!

Kommentera