Historiska ting

Stiliga ställen jag vill besöka IV – Paris katakomber

Okej, jag vet inte om man ska benämna denna plats som ”stilig”, men den kvalar ju lätt in på listan över coola ställen i världen – Paris katakomber!

För en som aldrig varit i Frankrike överhuvudtaget (moi) och aldrig egentligen lockats av att åka dit, så måste jag medge att bara katakomberna i sig utgör en anledning att åka dit!

För några år sedan såg jag en dokumentär på youtube som handlade om en man som gått vilse i katakomberna. Man hittade hans filmkamera, men man hittade aldrig mannen själv…
Till min förtjusning så visade sig klippet från hans filmkamera finnas kvar, så ta gärna en titt på det sen och let me know vad ni tror om det, fakta eller fiktion? (passar på att varna redan nu för att det kan vara lite disturbing att titta på)

Iallafall, Paris katakomber är ett underjordiskt nätverk av tunnlar som ursprungligen byggdes av romarna på 400-talet. Syftet då var att bryta kalk, och man räknar med att det totalt rör sig om nästan 30 mil av tunnlar i flera ”våningar”. Myndigheterna upptäcker än idag nya ingångar/utgångar till tunnlar man inte visste fanns, och de stänger genast igen dessa eftersom det är olagligt att utforska katakomberna på egen hand.
Men katakomberna har även använts för många andra syften genom historien, och det var först på slutet av 1700-talet som man beslöt att omvandla vissa delar av tunnlarna till en viloplats för de döda.
Kyrkogårdarna i Paris började nämligen bli överfulla av lik, och för att minska risken för smittor och bereda mer plats för kommande döda, så började man bära ner de gamla benen till tunnlarna under staden.

Resultatet blev en makaber, men ändå visuellt imponerande massgrav, bestående av över fem miljoner parisares ben och skallar:

Relaterad bild
Bild

De dödas rike.
Fortsätt på egen risk…

Relaterad bild
Bild

 

Relaterad bild
Bild

Man får väl utgå från att de personer som ”byggde” dessa formationer av ben gjorde det med största respekt för de döda… Samtidigt som jag tycker det är lite bisarrt, så var det ändå en ganska bra och kreativ lösning. Istället för att bara begrava allihop i en stor grop liksom, så gav man dem en lite mer praktfull grav.
Dessutom får dessa anonyma människor, trots att de är döda sedan länge, fortsätta att bidra till sin hemstad även in i vår tid…

Och just det! Läskigt klipp var det också:

 

 

 

Until next time!

2 kommentarer

Kommentera