Historiska ting

Stiliga ställen jag vill besöka II – Machu Picchu

Att bara vandra en liten bit längs Inkaleden vore nog ett fantastiskt äventyr i sig. Men att ta sig upp till nästan 2500 meters höjd och blicka ut över det som på 14-och 1500-talen var ett av inkarikets många fästen… det vore verkligen en dröm som heter duga!

Jag minns faktiskt första gången jag stötte på Machu Picchu. Det var när jag var i typ 7-års åldern och spelade ett TV-spel till Supernintendo som heter Top Gear. Det går ut på att köra racingbil runt olika banor i hela världen. Och en av dessa banor råkade då vara Machu Picchu. Jag frågade mina föräldrar vad det var för något, och de sa att det var en gammal stad i Peru. Sen tänkte jag inte så mycket mer på det.

Bild

Det var först kanske 10 år senare som jag på riktigt fick upp ögonen för de gamla sydamerikanska rikena – mayaindianerna, aztekerna, och såklart, inkafolket! På spanskalektionerna fick vi lära oss en del quechua, språket som talades långt före inkariket, och talas än idag av folken som bor i de sydamerikanska högländerna.
Nördig som jag är så slås jag också alltid av häpnad inför alla storslagna monument och konstruktioner som människor har kunnat uppföra genom tiderna, och detta med extremt simpla metoder. Machu Picchu är just ett sånt exempel!
Att inkariket till stor del var beläget högt uppe i Anderna förklarar ju såklart Machu Picchus läge. En stad som fallit i glömska genom århundraden, för att sedan på relativt kort tid bli ett enormt populärt turistmål säger ju rätt mycket om den dragningskraft som inkakulturen fortfarande har!

Bild

Kommer jag att återvända till Sydamerika en vacker dag..? Högst troligt!

 

 

Until next time!

 

4 kommentarer

 • Iza

  Alltså, JA. Dit vill jag med. Syrran, min äldsta var där med hennes kompis som kommer därifrån runt dessa trakter. Jag dog lite när jag fick se bilderna efteråt. HELT galet vad vackert det stället verkar vara. Så unikt, och magiskt. Och är det inte där också man kan dricka sådant där ”vatten” som anses vara heligt och ge evigt liv? Sjukt spännande. Åker du, så längtar jag redan efter dina bilder. Och hoppas att jag själv tar mig dit också. Just nu är det annat som prioriteras och ska sparas till <3

  • Emma

   Åååh, jaa jag kan verkligen tänka mig att det blev fina bilder där! Det är ju som en egen liten värld högt uppe i bergen liksom! Det där med vattnet vete jag inte faktiskt, men det kan säkert stämma! (skulle gärna ta en klunk) 😀
   Jo samma här, detta är nog ingen resa som ligger inom den närmaste framtiden tyvärr… Men om jag hade tid och råd skulle jag resa överallt hela tiden! ^^

Kommentera