Okategoriserade

Rosacea – att vara ständigt generad

Att vara lite rosig om kinderna har väl alltid ansetts som sunt och gulligt. Men att gå runt med en permanent rodnad är inget att hänga i granen direkt. Speciellt när man vet att det inte finns något botemedel… Att knappt tåla att en fjäder snuddar vid ansiktet utan att det blossar ilsket rött är inte heller en uppmuntrande tanke.
Egentligen vill jag inte kalla det en sjukdom, men det är ju faktiskt det, en hudsjukdom. Rosacea är vanligare än man tror i just Skandinavien och en del andra länder som sällan ser solen. I Sverige är omkring 10% av befolkningen drabbad.
Förr förknippades sjukdomen främst med alkoholism, men idag vet vi att det många gånger är ärftligt, och att det finns en hel del andra faktorer som kan ge upphov till rosacea.

Jag har själv haft rosacea sedan tonåren (vad jag vet), men det är först på senare år som jag börjat uppmärksamma det och ta det på allvar. Jag har egentligen den ”mildaste” formen – jag blir lätt röd i ansiktet av temperaturväxlingar, och är jämt lite rosig om kinderna. Det kunde varit betydligt värre!
Det var först här om året när min mamma påpekade att jag har rosaceasymptom (hon har nämligen också det) som jag började acceptera läget. Jag hade väl levt i nån slags förnekelse innan. Tänkte att det går över, som allt annat.
Men icke!

With great sensitivity comes great responsibility!
Nuförtiden syns det knappt att jag har rosacea eftersom jag börjat ta hand om min hy på ett helt annat sätt.

Jag blev mer och mer medveten om vad solen, kylan, kemikalier, vatten, mat, luft, och det mesta annat, faktiskt gör mot min hy. Jag har börjat täcka över ansiktet med en scarf eller hatt när jag är i solen, smörja in med salva när jag ska vistas i kyla, undvika tvål, smink och annat som irriterar huden.
Jag tänker både en, två och tio gånger innan jag äter något starkt eller dricker alkohol. Allt det här är sånt som triggar igång min rosacea och gör att jag ser ut som en generad alkis-tomat.
Fan tänker jag ibland. Varför just jag?! Jag älskar ju stark mat, sol, värme, kyla och rödvin!
Men ibland måste man helt enkelt acceptera att man inte kan göra något åt vissa saker. I mitt fall har jag lärt mig hur jag ska hantera sjukdomen på ett sätt som ändå gör att jag kan njuta av det goda i livet!

Till er med rosacea och/eller känslig och torr hud vill jag ändå tipsa om denna lilla burk!
En ringblomssalva som jag har använt i åratal. Jag smörjer in den på mina extremt torra kinder, fötter och nagelband och de blir som nya igen! Man kan även smörja in skor och läderprodukter med salvan.

 

 

Until next time!

4 kommentarer

 • Matilda

  Åh, visste inte att det fanns ett namn för det.
  Kan förstå att det känns jobbigt. Blir själv väldigt lätt rödflammig och varm i ansiktet, inte bara av genans, och det kan påverka självkänslan.
  Hoppas att det inte påverkar dig alltför mycket i vardagen.

  • Emma

   Åh ja jag känner igen mig, men nuförtiden blir jag mest röd om näsan av kylan, det kan man väl leva med^^ Vet inte om rosacea skulle klassas som en folksjukdom, men det är vanligare än man tror.

Kommentera