Övernaturliga ting

Reinkarnation – vetenskap eller önsketänkande?

 


Igår hittade jag en intressant video på Youtube. Den handlar om reinkarnation och hur olika upplevelser som människor har kan vara tecken på återfödelse. Jag tycker detta är intressant eftersom jag själv har funderat många gånger på just detta och om jag själv kanske till och med har haft tidigare liv.

Den rationella delen av mig säger att reinkarnation inte är möjligt; vi är biologiska varelser, och när vi dör så förmultnar vi och that’s it. Har vi tur kanske ett träd börjar växa ovanpå vår grav för att hylla livet… Men för några år sedan läste jag en intressant artikel om ämnet (kunde dock för allt i världen inte hitta den igen, hojta till om ni vet vilken jag pratar om!) där forskare studerat vad som händer precis vid dödsögonblicket. Man upptäckte att kroppsvikten lättar med en viss procent precis när hjärtat slutar slå, men var denna massa sedan tar vägen kunde de inte fastställa. Reinkarnation-anhängare skulle då mena att denna massa är själen som lämnar kroppen för att ta sig vidare i universum och kanske hitta en ny varelse att leva vidare i.

Det andra som skulle tala för själens fortlevnad är att alla varelser består av energi, och energi kan som bekant aldrig dö eller försvinna, utan bara omvandlas eller ligga vilande (om ni minns Einsteins berömda formel för detta från fysiklektionerna). Vart tar då en avliden persons energi vägen? Den måste ju omvandlas till något så småningom. Vare sig det blir som en vindpust, en våg av värme eller kanske ett ljus, så lever ju energin vidare enligt denna teori.

Som videon tar upp, så finns det många vanliga saker som kan tolkas som tecken på återfödelse, exempelvis déjà-vu-upplevelser och drömmar. Dessa kan man ju dock förklara vetenskapligt i ganska hög utsträckning (det är helt enkelt våra hjärnor som arbetar och kopplar lite fel ibland).

Men what about sådant som man inte kan förklara vetenskapligt? Jag ska ta mig själv som ett exempel: Så länge jag kan minnas så har jag alltid fascinerats av svunna tider, historiska och religiösa platser, och kulturer som inte längre existerar. Jag har såklart byggt upp en egen kunskapsbas för mitt historieintresse sedan 6-7 års-åldern… Varför? Jag vet inte! Jag kan helt enkelt inte förklara var mitt intresse kommer ifrån. Ingen i min familj eller släkt har samma intresse, och inga av mina dåvarande vänner, inget i min uppväxtmiljö bidrog till att utveckla intresset. Men ändå drogs jag som barn till att lära mig mer och mer om framförallt det antika Egypten. Jag kände det som att jag redan visste allt om gudarna, faraonerna och hieroglyferna, men jag behövde återuppliva min kunskap – jag hade sett allt förut. Men var vet jag inte…
Vad kommer överhuvudtaget våra intressen ifrån? Vår uppväxt/miljö? Vår familj/vänner? Finns de nedärvda i vårt DNA? Eller kommer de från något annat…?
Punkt nummer 9 i videon tar upp just detta, och att det kan var ett tecken på att man har levt ett tidigare liv i en specifik period eller kultur som man dras till. Det är ju trots allt en spännande tanke att kanske ha levt i samma tid som Tutanchamon!

En annan sak som jag tyckte var spot-on i videon var punkt nummer 11 – strävandet att hitta sitt hem. Detta är jag säkert inte ensam om, men jag har alltid känt mig ganska rotlös. Jag är född i en stad, men uppvuxen långt därifrån, har flyttat x antal gånger både under min uppväxt och i mitt vuxna liv. Jag har aldrig riktigt känt mig hemma någonstans, och jag kan inte tänka på någon plats som jag skulle kunna kalla mitt definitiva hem. I så fall är det snarare många ställen jag känner mig som hemma på, även platser jag aldrig varit på tidigare. Jag har alltid sagt att hemma är där min säng står för tillfället, haha!
Att vara rotlös är dock inget som jag lider av direkt, jag har nog snarare blivit väldigt praktisk och rik på erfarenheter av att flytta så mycket!

Men kanske kan detta strävande att hitta hem förklaras just som det gör i videon:

”Many people feel this yearning to be reminiscent of an athlete running a long race and longing to reach the ’finish line’. In the same manner, souls that have reincarnated many times over express this basic need for  finally completing the cycle and returning home.”

 

Känner ni igen er? Har ni kanske också oförklarliga intressen och kunskaper? Let me know!

 

 

Until next time!
reinkarnation

Kommentera