Historiska ting,  Övernaturliga ting,  Väsen, myter och vidskepelser

Prästgården i Borgvattnet – ett historiskt spökhus

Det finns platser i de flesta länder som anses vara hemsökta på ett eller annat sätt. Vissa är mer kända än andra. Vi har Queen Mary i USA, Towern i London, Loftus Hall på Irland, och många andra.
I Sverige har vi prästgården i Borgvattnet. Denna gamla prästgård anses vara den mest hemsökta byggnaden i Sverige, och har ovanligt länge varit en guldgruva för spökjägare av alla de slag!

Trots sin alldagliga exteriör, så ruvar Borgvattnets prästgård på otaliga spökhistorier! Bild från Google

Men varför?
Hur kan ett litet trähus i Jämtlands vildmark väcka ett sånt enormt intresse från både medier och privatpersoner? Dessutom under en väldigt lång period…

Det hela började när komministern Nils Hedlund flyttade in i gården på 1920-talet. Han upplevde en hel del oförklarliga fenomen, bland annat ska all tvätt från en tvättlina ha slitits ner av en osynlig kraft, och han hörde fotsteg och mummel, trots att ingen annan var där.
Dessa konstiga händelser eskalerade med tiden, men eftersom det var präster, Guds män, som bodde på gården så ville man inte gärna att folk skulle få reda på vad som försiggick. Präster som tror på spöken fanns ju inte på kartan!
Men på 40-talet flyttade en komminister vid namn Erik Lindgren in på prästgården. Han, liksom sina föregångare, upplevde märkliga saker som han inte kunde förklara.
Han blev kontaktad av journalister som fått nys om spökprästgården och han bestämde sig för att berätta vad han varit med om.

I december 1947 skrev Östersundsposten en ganska omfattande artikel om händelserna i prästgården, och man intervjuade då bland annat Erik Lindgren:

”Nuvarande komminister i Borgvattnet, Erik Lindgren, vitsordar ryktena om underligheter i prästgården. Det har hänt att ljuset plötsligt släckts för att kort därpå åter tändas. Tassande steg brukar höras i rummen, trots att dessa varit tomma. Komminister Lindgren själv har varit med om att bli ryckt bakåt eller framåt, när han suttit i en stol. Dessa ryck har varit så kraftiga att han fallit ur stolen.” […]

Under flera decennier har folk vallfärdats till Borgvattnet för att ta del av denna märkliga prästgård. Berättelserna och upplevelserna är otaliga och det rör sig om allt från barnskrik, gråt, upphittade skelettdelar, kameror som får eget liv, och mycket annat.
Vissa har flytt i panik mitt i natten, medan andra aldrig har sovit så lugnt och ostört i hela sina liv…

 

Själv har jag aldrig varit i Borgvattnet. Jag har ingen så kallad ”bucket-list” i mitt liv, men om jag hade haft en så skulle prästgården i Borgvattnet definitivt finnas med!
Har ni varit där, eller kanske känner någon som varit? Let me know!

 

Until next time!

4 kommentarer

Kommentera