Historiska ting,  Naturligt,  Övernaturliga ting

Om vackra stenar och deras magi

Ända sedan jag var liten så har jag älskat att samla på fina stenar som jag hittade i marken. Där jag växte upp fanns enorma mängder slaggsten (även kallad Bergslagssten) som blev över efter den gamla tidens järnframställning. Dessa stenar påminner lite om glas och är oftast blå eller grönaktiga. Runt om i Bergslagen kan man hitta dessa stenar, och det finns till och med hela byggnader som är byggda av slaggsten! Eftersom det inte fanns iPads och hooverboards då, så brukade vi som barn istället tävla om vem som kunde hitta de finaste och mest unika stenarna.

amethyst
Min vackra ametist som hängt med i många år!

Min fascination för stenar och kristaller har nog hängt med in i vuxenlivet. Jag tittar ofta efter udda stenar när jag är ute i skog och mark, eller ute och reser. Dessutom kan man ju köpa alla möjliga sorters stenar från världens alla hörn! Jag har till exempel en ametist-kristall som pappa köpte till mig för säkert 20 år sen. Den har alltid stått på ett tydligt ställe nånstans i mitt hem (idag står den på mitt sängbord). Det känns inte bra om jag inte vet exakt var den är!

Att vissa stenar skulle inneha någon slags ”magisk kraft” eller egenskap är jag dock ganska skeptisk till. Jag ville tro på detta förr och skaffade därför några stenar som skulle påverka en på ett visst sätt. Exempelvis bergskristall som skulle ha en allmänt förbättrande effekt på allting i livet, och safir som sägs bringa rikedom. Men icke! Jag märkte varken positiv eller negativ förändring och till slut gav jag upp. Jag antar att folk som upplever stenar som magiska och helande får någon slags placebo-effekt av dem.
Men vad vet jag..?
Stenar och mineraler har ju trots allt använts i alla tider och kulturer – I allt från kungakronor och smycken, till spådomar och medicin.

Vet stenarna något som inte vi vet? Kanske! De har ju trots allt varit här långt före oss, och de kommer finnas kvar långt efter att vi är borta…


Until next time!

Kommentera