Väsen, myter och vidskepelser

Om konspirationsteorier – töntigt och intressant!

Alla har vi hört talas om konspirationsteorier av ett eller annat slag;  månlandningen, 9/11, chemtrails, Illuminati… För att bara nämna några!
Jag är av den uppfattningen att konspirationsteorier är precis vad de låter som – teorier. En teori måste man kunna bevisa att den stämmer innan den kan bli accepterad som en sanning. Men visst finns det konspirationsteorier som faktiskt har visat sig vara sanna! Finns en intressant video om det här
Men det är inte dessa som inlägget ska handla om, utan snarare allmänna tankar kring konspirationsteorier, samt de teorier som jag tycker är mest spännande!
När jag gick i skolan skulle skulle vi göra egna arbeten om valfri konspirationsteori. Jag valde Estoniakatastrofen på Östersjön 1994. Och ni kan tro att det fanns en hel del tänkbara konspirationer kring olyckan, jösses! Den vanligast återkommande var att fartyget Estonia användes för att smuggla vapen från baltstaterna, och att man sänkte fartyget avsiktligt för att slippa påföljder… Jag minns att det fanns en hel del hål i dessa teorier, och som med de allra flesta konspirationsteorier så leder spåren oftast ingenstans. Det är nästan alltid den första  förklaringen som är den riktiga och den mest logiska när sådana här olyckor och katastrofer inträffar, även om man heller inte alltid kan bevisa att förklaringen är riktig.

Om man då bortser från konspirationer vid olyckor… vi har en mängd konspirationsteorier som har hängt med under flera decennier, till och med århundraden!
Den jag tycker är mest intressant av dessa är Frimurarorden. Detta sällskap har existerat ända sedan medeltiden, och är än idag relativt livskraftig även i Sverige. Exakt vad de gör vet bara medlemmarna själva, och det är just detta som har gett upphov till de många teorier som finns. Många kända presidenter, politiker och artister har varit medlemmar i Frimurarorden genom historien, och verksamheten och dess organisation fortsätter att vara ett av de stora mysterier som människan skapat.

På tal om mysterier så finns en annan väldigt känd konspirationsteori – den om Area 51 i Nevada, USA. Det har spekulerats ända sedan 50-talet om vad som egentligen pågår bakom stängda dörrar vid Area 51. Det vanligaste är att man tror att CIA gömmer utomjordiska varelser och föremål i området, och håller det hemligt för resten av världen. Det finns ju x antal filmer och böcker om detta, men det som fick mig att börja tänka till lite mer kring Area 51, var när jag (såklart!) hittade ett youtube-klipp om ämnet. Klippet är bara ca 5 minuter långt och utgörs av en man som ringer in till ett radioprogram. Mannen påstår sig ha arbetat vid Area 51, men nyligen blivit uppsagd av medicinska skäl. Han låter fullständigt utom sig av rädsla och ångest när han talar. Och när han berättar om vad som pågår vid Area 51 så blev till och med jag tårögd!
Självklart kan det vara fejk, men då måste jag säga att det är otroligt bra gjort! Det allra märkligaste är att samtalet bryts mitt i och mannen hinner inte avsluta sin berättelse. Radioprogramledaren hävdar bestämt att detta aldrig hänt förut, och de blev tvungna att ta till ett backup-system för att kunna fortsätta programmet. Mannen som ringde in hörs aldrig av igen.
Vem eller vilka var det som ville stoppa mannens information från att komma ut? Foliehatt-varning på detta!

Den tredje, och kanske lite roligare konspirationsteorin handlar om att många av våra ikoniska artister och skådespelare som avlidit kanske inte alls har lämnat jordelivet. Istället tror många att exempelvis 2Pac, Michael Jackson, Freddie Mercury, Bob Marley, Whitney Houston, med flera helt enkelt tröttnade på rampljuset. Därför fejkade de sin egen död, för att kunna dra sig tillbaka i lugn och ro. Och vem vet, kanske sitter de alla på en strand i Karibien idag och sippar på en piña colada…?

Vad tror ni om dessa konspirationsteorier? Är det bara folk som har för mycket fritid som tänker så här, eller kan det ligga nånting i teorierna?

 

 

Until next time!

 

 

 

 

2 kommentarer

  • sofié leifsdotter

    Angående MJ tror jag att läkaren blev betald att övermedicinera honom. MJ ville lämna bolaget han hade kontrakt med (ett kontrakt hans familj slutligen tjänade på) och pratade i slutet av sin livstid mycket om baksidan av musikindustrin och hur de tvingades spela i andra människors händer osv. Finns massor om det. Sant vet jag inte om det är men det ligger definitivt en hund begraven….

Kommentera