Väsen, myter och vidskepelser

Myten om en magnifik, gudomlig häst!

Vi gör återigen ett litet avbrott i serien om Sveriges historiska hjältar och legender för att nu istället slänga ett öga på en mycket intressant häst!
Och det är inte vilken häst som helst, utan  en åttabent sådan – Sleipner.
Det finns nämligen få saker som är så intressanta för mig en fredagskväll som att studera fornsvensk och vikingatida mytologi. Veckan är slut, man lutar sig tillbaka i soffan, dricker lite ljummet vatten, äter en torr kaka och öppnar upp hjärnan för lite ny spännande kunskap!
Sorgligt kanske vissa tycker, töntigt tycker andra. Men så här trivs jag riktigt bra! Möjligtvis är mina helgmorgnar snäppet bättre då jag knäpper på Vetenskapsradion Historia i P1 och äter en massiv frukost, nästintill orimlig i förhållande till min kroppsstorlek. Men jag antar att 98% av det jag äter försvinner i form av energi till att läsa om historia, eller att trampa omkring i skogen…
Men nog om näringslära!

När asagudarna hade skaffat sig en bekväm plats att bo på, så ville de låta uppföra en storslagen borg där de kunde bo och samtidigt få skydd mot fiender.
Jättarna tyckte att detta verkade dumt, men en av dem, en byggmästar-jätte, hade läst marknadsföring (kan man tro) eftersom han erbjöd sig att uppföra borgen åt gudarna. Detta skulle han göra både snabbt och bra! Och eftersom jätten var en smart hantverkare så tänkta han inte jobba gratis, utan krävde en rimlig lön i form av solen, månen och gudinnan Freja.
Efter viss förhandling om lön och arbetsvillkor så godkände gudarna detta.
Bland annat fick jätten ta sin hingst Svadilfare till hjälp med bygget. Han hade dock endast en vinter på sig att slutföra bygget om han ville ha sin lön.

Den vackra Sleipner vars födelse är något bisarr. (Som mycket annat i nordisk mytologi!)

Vintern kom och jätten tillsammans med Svadilfare kämpade på oklanderligt med borgbygget. Gudarna, som aldrig trott att jätten skulle bli klar i tid, började bli nervösa. De insåg att solen och månen är rätt bra att ha, och så även Freja.
Som de moderna politiker gudarna var, så skyllde de allt på någon annan, i det här fallet Loke (som dessutom var av jättesläkt). Loke tvingades att snabbt styra upp gudarnas problem. Detta gjorde han genom att förvandla sig till en vacker märr som förförde Svadilfare. Hästarna sprang iväg tillsammans. vilket fick till följd att jätten inte blev klar med borgen i tid.
Jätten, som insåg att han jobbat gratis blev såklart rosenrasande. Men hans ilska varade inte länge eftersom Tor slog ihjäl honom med sin hammare…
Loke drog även han en nitlott eftersom han, som frukt av sitt one-night-stand med Svadilfare, strax därpå födde en häst. Denna häst hade åtta ben och var den bästa hästen i hela världen!
Win-win för gudarna denna gång alltså: De fick en gratis borg och en magnifik häst att stoltsera med!

 

Until next time!

Kommentera