Övernaturliga ting

Mystiskt hus och osaliga andar i Kalifornien

På bokrean för ett par veckor sen så köpte jag en bok som heter Mytomspunna platser – En guide till 250 heliga, hemsökta & mystiska platser i hela världen.
Jag måste säga att denna bok verkligen har fångat mig i sitt nät! Den handlar om allt ifrån vampyrer på Highgates kyrkogård, till voodooplantager på Jamaica, andar i ett hemsökt slott i Danmark, och allt där emellan!

Ett avsnitt som jag tyckte var särskilt intressant handlar om ”the Winchester Mystery House” i San Jose, Kalifornien.
I detta hus bodde nämligen under slutet av 1800-talet en kvinna vid namn Sarah Winchester. Hon var änka till vapenmakaren William Wirt Winchester (ni vet de klassiska Winchester-bössorna!)
När maken dog fick Sarah ärva en stor del av makens företag, vilket gjorde henne enormt rik. Men hon blev inte lycklig av pengarna, utan hon blev som besatt och ägnade resten av sitt liv åt att bygga det omtalade Winchester Mystery House…

Sarah var övertygad om att hennes herrgård var hemsökt av andar från människor som blivit dödade av just Winchester-gevär. Därför lär hon hela tiden bygga till och bygga om rum, korridorer, tillbyggnader, etc. på huset för att förvilla andarna. Hon trodde nämligen att spöken och andar inte kunde hemsöka hus som inte var färdigbyggda.
Hela huset består av slingrande korridorer, lönndörrar, hemliga rum och återvändsgränder.

Idag är huset privatägt, men man upptäcker fortfarande rum i huset som man inte hade en aning om!
Kanske var det Sarahs intention också, att fortsätta förvilla både spöken och människor, nästan 100 år efter sin död…

Winchester Mystery House som det ser ut idag. Personligen skulle jag nog definitivt gå vilse där inne…

 

 

Until next time!

2 kommentarer

 • John

  Det huset skulle jag verkligen vilja besöka! 🙂 Tycker sånt är så spännande och intressant, massa lönngångar och rum. Men visst, man hade lätt gått vilse där, som du säger, så man får sprida lite brödsmulor efter sig och hoppas att det inte finns några möss som äter upp dem. 😀
  Har du någon aning om det finns något liknande i Sverige?

  • Emma

   Samma här! 🙂
   Har faktiskt aldrig hört om något sånt hus i Sverige… Däremot så brukar de flesta gamla slott och herresäten vara fulla av hemliga rum, flykttunnlar och korridorer!
   Typ Läckö och Gripsholms slott borde ha en del gömmor, men man kanske inte får utforska dem hur som helst ^^
   Uppsala slott har en del hemliga gångar, men dem har man stängt för allmänheten nuförtiden…

Kommentera