Historiska ting

Mysterier på Gripsholm

För några veckor sedan besökte jag för första gången i mitt liv den vackra lilla byn Mariefred, och Gripsholm som är beläget alldeles vid Mälaren.

Mariefred är en mycket gammal ort med anor från 1300-talet. Klostret som uppfördes här kallades Pax Mariae, vilket betyder just ”Marias fred” på latin. Jag måste säga att jag verkligen tyckte, trots mitt korta besök, att byn Mariefred var lika vacker som sitt namn!

Själva slottet, Gripsholms slott, uppfördes av Gustav Vasa, the man himself (dock fanns sedan tidigare en medeltida borg på platsen) och genom århundradena har en hel del tillbyggnader och förändringar tillkommit.

Gripsholms slott är inte bara en mäktig byggnad att titta på utifrån. Inuti och runtomkring finns väldigt många spännande objekt att upptäcka, och här har även många viktiga historiska händelser ägt rum!

Här finns bland annat Statens porträttsamling som innehåller omkring 5000 tavlor och en del statyer från 1500-tal till nutid (galet imponerande!), Gustav III:s Teater, Hjorthagen, runstenar från vikingatiden, med mera.

Slottet var ganska kallt (det var trots allt november…) och det var svårt att få till bra bilder ibland eftersom många porträtt hänger högt upp i mörka hörn, men vi lyckades nog till sist!

 

mariefred

 

Vy över det fantastiska slottet

En trikå-trio av Vasor, från vänster Erik XIV, Johan III och Sigismund

Porträtt av Carl-Michael Bellman. Målat av svensken Alexander Roslin (som för övrigt var en internationellt känd konstnär under 1700-talet, och han har målat av många av dåtidens kändisar).

Förr kunde man inte filma sina hundar och lägga upp på Youtube, men man kunde åtminstone få dem avmålade! Här är drottning Hedvig Eleonoras vovve Courtisane

Självklart finns vår nuvarande kung avbildad i den ”moderna” delen av porträttsamlingen!

Det berömda Lejonet på Gripsholms slott! Man vet egentligen inte så mycket om lejonet och vad det kommer ifrån, mer än att det är ett ganska misslyckat uppstoppat lejon… Lite tragiskt kan man tycka, men han ser åtminstone glad ut!

Gripsholmsstenen. Stenen är rest under senare vikingatid till minne över Harald. Det jag tycker är roligt med runstenar är att jag, eftersom jag inte kan läsa runskrift, alltid antar att det ska stå något magiskt och gudomligt på dem. Men oftast står det bara typ att ”X reste denna sten på grund av Y som var släkt med Z”. Vackra och spännande är de hursomhelst!

 

Allt som allt var det en helt magisk upplevelse att besöka slottet och värdshuset, historien är verkligen påtaglig här.

Vi kommer garanterat att åka tillbaka!

Har ni besökt Mariefred och Gripsholm, vad är era upplevelser av platsen?

 

 

Until next time!

 

 


 

 

2 kommentarer

Kommentera