Historiska ting,  Naturligt,  Övernaturliga ting

Mörker, kyla och urgamla gravar

Igår kväll bestämde jag mig för att ta en vända till Kungshögarna. Dels för att jag sällan besöker dessa gravar när det är mörkt, men även för att njuta av vintern som verkar ha fått ett någorlunda fäste nu!
Under dagarna är det rätt mycket turister och motionärer i området, vilket jag störs av ibland eftersom vissa är ganska respektlösa mot gravhögarna.
Man åker ju inte pulka eller kör intervallträning på kyrkogårdar, så varför göra det på ett unikt fornlämningsområde?

Tyvärr ser det ganska likadant ut vid gamla gravar och historiska platser över hela världen – människans ignorans och brist på respekt verkar inte gå att komma ifrån! Det värsta exemplet som jag upplevt var första gången jag besökte Egypten och tempelanläggningen i Karnak. Detta tempel är 3500 år gammalt, och ändå hade folk (ryssar) ristat in sina namn på flera platser runt om i templet! Alltså inte bara kladdat lite med en penna eller graffiti, utan verkligen hackat in dem! Varför gör man så? Personligen tycker jag man borde lynchas om man förstör oersättliga historiska föremål.

Men back to the matter at hand: Jag måste säga att det var ganska kusligt att vara ute vid gravhögarna när mörkret fallit. Jag var i stort sett ensam, och även om snön lyste upp en hel del så var det svårt att se nånting alls! Jag älskar verkligen det här området i vanliga fall som jag berättat om här, men igår kunde jag inte komma ifrån känslan att vara iakttagen. Det var lite som om mörkret gav fritt spelrum åt okända krafter. Kanske är det just på nätterna som de gamla vikingakungarnas andar väcks till liv och vandrar på Jorden igen, för att sedan försvinna när de första morgonpigga motionärerna visar sig…

Den gamla stenkyrkan såg ut som den var hämtad från valfri spökfilm!

 

 

 

Until next time!

 

 

2 kommentarer

Kommentera