Foto,  Historiska ting,  Naturligt,  Okategoriserade,  Övernaturliga ting,  Väsen, myter och vidskepelser

Mina spretande intressen

Ohoj i snöstormen!

Jag tar tillbaka det där med att vårkänslorna är på ingång… I söndags lämnade vi Åre och åtminstone en halvmeter snö överallt för att komma hem till vad jag hoppades på skulle vara strålande sol och någon plusgrad. ”Nähädå!” sa vädergudarna och vevade iväg en isande käftsmäll rätt i nyllet på oss. Men nog om det.
Under den långa bilresan hem hinner man fundera på både det ena och det andra och jag fastnade rätt länge i det här med intressen. De allra flesta av oss har ju någon form av intresse/hobby/fritidsaktivitet att ägna oss åt, vissa har många, andra har färre. En del gör sina intressen till en form av livsstil, medan andra har mer flyktiga perspektiv. Själv hör jag nog till någon slags hybrid av dessa.
När jag får frågan ”Vad gör du på fritiden?” brukar min spontana tanke vara att ”jag fotar”, eller ”jag rider”. Men det känns liksom inte riktigt sant, även fast det är sant, haha. Jag gymmar ju till exempel mer än vad jag rider varje vecka, men gymmet är absolut inget intresse för mig, medan hästar och ridning är är ett stort sådant som hängt med sedan barnsben. Fotograferandet är också en sån aktivitet som jag hållit på med så länge jag kan minnas och på senare år har det blivit mer av en bisyssla, samtidigt som jag har ett brinnande intresse för de många tekniska aspekterna av foto.

Djur och natur är också något som alltid varit en självklarhet i mitt liv. Där jag växte upp började vi redan i småskolan lära oss om skogarna omkring oss, hur man bygger kojor och vilka djur som trampat upp spåren i snön. Detta är dessutom något som gått hand i hand med fotointresset – jag vill ju föreviga alla häftiga djur och vyer så att jag kan titta tillbaks på dem senare!

När vi var i Egypten 2004 lyckades jag övertala mamma att köpa en sån där engångs-undervattenskamera åt mig. Bildkvalitén är ju inget att hänga i granen som ni ser, men 13-åriga jag var helt lyrisk över att kunna fånga havslivet på bild!

Mina ”nördiga” intressen har också funnits med mer eller mindre konstant: Sagor, fantasy och inte minst dator- och TVspel! Att drömma sig iväg till andra världar och andra verkligheter är nog ganska mänskligt, men det kanske bara tar sig lite olika uttryck..?

När jag är på resande fot är historiska platser ett måste. Ofta är dock ett eller flera historiska besöksmål själva syftet med resan.
Här utanför St. Patrick’s Cathedral i Dublin 2009.
Här kan vi också klart konstatera att mode och klädkombos aldrig varit något intresse hos mig och det är verkligen inte min starka sida!

Historia! Det var kanske ingen slump att jag valde att börja läsa på Historikerprogrammet i Uppsala när jag var 20 och inte riktigt visste vad jag skulle göra med livet. Jag har alltid älskat gamla saker generellt och det hänger kanske lite ihop med den där tanken om att leva sig in i en annan, svunnen värld. Den här bloggen var ju från början framförallt dedikerad åt olika historiska fenomen och även om den handlar om lite allt möjligt idag, så är ändå historia av något slag något som återkommer titt som tätt.

Kreativa sysslor är också något som tagit stor plats i mitt liv. Att teckna, måla och sy är dock något som går i väldigt ojämna perioder för mig. Ofta är det kanske några veckor per år, om ens det, som jag hamnar i den där kreativa bubblan där jag vill låta händerna skapa något från scratch. Så egentligen är det kanske inte ett riktigt intresse? Jag kan ju egentligen inget om det. Kan inga termer eller tekniker som jag kan med t.ex. fotandet. Fotandet är dessutom ganska konstant närvarande, även om det såklart är mer roligt vissa perioder än andra.
Behöver man ens göra en distinktion mellan hobby/intresse/fritidssyssla/tidsfördriv? Hur tänker ni andra kring det?

Det övernaturliga och paranormala fenomen var också något som präglade den här bloggen rätt länge. Även om jag inte tror på det övernaturliga själv, så fortsätter jag ändå att vara fascinerad och intresserad av det. Jag kan dock inte riktigt sätta fingret på vad det är som fascinerar mig, när jag håller en sådan distans till det. I grunden tror jag det kanske handlar om mystik i allmänhet och saker vi inte kan förklara och förstå riktigt? På samma sätt som jag tycker att rymden och astronomi är väldigt spännande eftersom det är mycket som är höljt i dunkel även där…

Summa summarum: Jag har många, ganska spretande intressen helt enkelt!
När jag började fundera på det här så tänkte jag att det var negativt att vara intresserad av många olika saker samtidigt. Då blir man ju aldrig riktigt bra på någonting, utan bara halvdan på allt möjligt, tänkte jag. Men så kom min kära fästman och påpekade att så behöver det ju absolut inte vara. ”Att ha många intressen visar ju snarare på en öppenhet och komplexitet hos oss människor”, sa han. Och kanske har han rätt i det.
Man kan gilla en sak eller många saker och det man gillar idag kanske man inte gillar om två år. Eller så gör man det. Klart slut!

22 kommentarer

 • Ajli

  Jag tror att det är enkom en tillgång att ha många intressen! Jag har funderat mycket mycket mycket på mina. Jag antar att bloggen är mitt största intresse, eller om man bryter ner det så är det förstås att skriva som är mitt största. Och inte bara på bloggen, utan exakt överallt. Men jag gillar också att laga mat. Att sticka. Jag gillar att rita och måla också, men det har jag faktiskt inte gjort på flera flera flera år. Jag gillar att simma, läsa och lösa korsord. Jag gillar nog också ganska mycket, och är inte så speciellt bra på något av det, men jag försöker ju heller inte göra det till en karriär. Bara njuta 😀

  • Emma

   Håller helt med! Man märker ju snabbt hur otroligt bra man mår av att syssla med någon/några av aktiviteterna och då finns det ju ingen anledning att sluta. 😊

  • Emma

   Jodå, en gång i tiden tecknade jag ganska regelbundet! 😃
   Vet dock inte vilken nivå jag ligger på idag och kanske är det därför jag drar mig lite för att sätta igång igen, haha.

   Kramar

 • Beata Rydén

  Men så inspirerande att läsa om andras intressen! Jag är själv lite förvirrad över mina intressen, då jag så länge satsade på att göra fotograferandet/konsten till mitt yrke. Då tappade ju passionen sin frihet och glöd tyvärr. Så jag försöker hitta tillbaka till lust och inre motivation. Ska nog ge mig på ett eget inlägg om detta nån dag snart 🙂 Kram

  • Emma

   Ja, jag tror det är lite ”risken” med att göra sin hobby till ett jobb, just för att det då kan bli mer av en börda än en ett nöje. Så det gäller väl att försöka hitta en bra balans där även om det säkert är svårt.
   Hoppas att du hittar tillbaka till nöjet oavsett! 😊
   Kramar

 • bigganz

  Det är väl roligt att ha många intressen och tidsfördriv, då har man ju aldrig tråkigt, tänker jag. Själv tycker jag att jag inte har några intressen, utan mer sånt jag gillar att syssla med. Jag är ganska ”tråkig”, det är mycket serier, film, motion och hushållssysslor *hahaha*. Jag gillar ju bakning och matlagning, ibland gör jag nåt mer ”kreativt” som skriver eller kanske grottar ner mig i någon bokserie. Fantasy var något jag älskade att läsa förut, jag har plöjt en hel del serier. Du tar ju fantastiskt fina foton, jätteroligt att se!

  • Emma

   Ja visst är det så. Och det är nog minst lika vanligt att inte ha några direkta hobbys eller intressen, som du nämner.
   Det kanske varierar lite beroende på var man är i livet t.ex. Ibland är vissa saker mer intressanta än andra helt enkelt. 🙂

 • Anna-Maria

  Intressanta tankar om intressen! Blir ännu krångligare om man som jag utbildat sig och jobbat med sina hobbys. Vad är då hobby/intresse och vad är jobb? Det kan både vara positivt och negativt tycker jag. Svårt att skilja på när man jobbar och är ledig då.

  • Emma

   Vad kul att du jobbar med dina hobbys ändå! 🙂 Men ja, förstår helt det där med att det blir svårt att släppa ”jobbet” då när det samtidigt är ens intresse.

 • Annie - Stora Små Äventyr

  Jag gillar också djur, natur, historia och så. Egentligen har väl alla dina intressen lite estetiska gemensamma nämnare 🙂 Så det blir ju ett nisch i sig 🙂
  Hur som helst så är det kul med olika intressen och kunskaper, det skadar ju inte att ha en bredd 🙂

  • Emma

   Ja det har du nog rätt i, det är kanske den estetiska/kreativa sidan som tar sig lite olika uttryck bara. 🙂 Håller med om att det antagligen bara är bra med många intressen, då finns det alltid nånting att vända sig till när man tröttnat på något annat.. haha. 😀

Kommentera