Historiska ting

Middag från medeltiden – what would Edward Blom say?

Sushi och hamburgare i all ära, men det är något visst med att laga traditionell mat från medeltiden. Mina matvanor är ganska spartanska, så jag gillar enkel matlagning som blir god, utan att krångla till det. Därför passar medeltida mat mig riktigt bra, det är liksom svårt att misslyckas!

Eftersom jag till vardags i stort sett lever på bröd av olika slag, så kändes det ganska självklart att starta min medieval-cookalong med att baka bröd!
Under medeltiden var brödet basföda i både högre och lägre samhällsskikt, och bagare var ett vanligt yrke. Utöver bröd så åt man i allmänhet gärna soppor och ostar, fläskkött, gröt, med mera (självklart varierande beroende på samhällsklass och geografisk placering).
Personligen tycker jag att just soppa är en underskattad rätt som går att variera i det oändliga. Så det fick bli en klassisk svampsoppa med väldigt mycket grädde! Tyvärr har jag inte tillgång till öppen eld med kokkärl, vilket hade varit det ultimata. Men induktionshällen fick duga denna gång!
Hemligheten med lyckad medeltida mat är att den ska vara extremt fet, så snåla för guds skull inte med ost, grädde, smör, och sälfett om ni har tillgång till det! Tvekar man så kan man använda följande måttstock: ”Skulle Edward Blom tycka om detta?” 

 

Jag började brödbaket med att måtta upp betydligt mer fänkål och anis än vad receptet angav.
På medeltiden hade kryddor som dessa inte vanligtvis ingått i standardbrödet, men vill man ha lite smak så är det definitivt att rekommendera!

Eftersom det här inte är en receptblogg så hoppar vi över några steg och tittar på det färdiga brödet istället.
Det blev inte riktigt som jag föreställt mig, men nära nog. Och väldigt gott!
(Jag tycker det ser ut lite som brödet Lovis bakar i Ronja Rövardotter?)

Sedan var det dags att tillreda svampsoppan. Öser man på med smör och grädde så blir det bra.

Och visst blev det bra! Rågsiktskaka och svampsoppa med grädde och lök.
En redig middag värdig en köpman från Hansan (och Edward Blom. Och mig.)

Until next time!

 

 

Kommentera