Övernaturliga ting

Medium – kan det vara världens svåraste yrke?

Efter att ha sträcktittat på Det Okända idag, så har det slagit mig vilket extremt svårt yrke medium måste vara! Oavsett om man tror på spökerier och medium eller inte så kan man inte låta bli att beundra dessa personer. Som ”rationell” akademiker så vill jag ju gärna hitta vetenskapliga bevis och naturliga förklaringar till allting, men samtidigt så tror jag ganska mycket på intuition och jag använder nog min egen intuition ganska mycket.

De döda kan inte längre tala, iallafall inte på det sätt som vi levande gör…

Skeptiker menar ju ofta att medium som lyckas bra är väldigt skickliga på att följa sin intuition, chansa, eller använda sig av så kallad cold reading. Cold reading innebär att man läser av allt ifrån kroppsspråk och tonlägen till klädstil och heminredning hos folk. På så vis kan man hitta punkter som stämmer in på personen i fråga, eller få dem att avslöja saker genom att ställa väldigt generella frågor. (Alla har ju t.ex. en trasig klocka hemma eller har varit med om någon typ av olycka…) Personligen tycker jag det är ganska lätt att se vilka medium som använder mycket cold reading, och vilka som tar sig fram på andra sätt. Men så finns det ju de där gångerna, även om de är få, då medium verkligen träffar mitt i prick utan några som helst hjälpmedel mer än de andar som de hävdar att de ”talar” med.
I ett av avsnitten förklarar mediet Birkan Tore (som jag för övrigt tycker verkar vara helskön!) att andar inte kan prata eftersom de inte längre har några fysiska stämband. Istället använder sig andarna av känslor och energier för att förmedla det de vill ha sagt… och den förklaringen kan jag faktiskt köpa på sätt och vis. Jag beskrev ju i ett tidigare inlägg vilka belägg det kan tänkas finnas för återfödelse. Enligt Einsteins teori kan ju energier inte ”dö”, utan de omvandlas bara till någon annan typ av energi. Detsamma borde ju i så fall kunna gälla spöken och andar – de använder sig av energi för att flytta på saker, skapa ljusfenomen, eller påverka de levande på ett visst sätt.
Men vad är det då som gör ett medium till ett medium? Kan man verkligen göra karriär genom att chansa sig fram?
Rimligtvis borde ju vem som helst kunna få andar att förmedla saker till sig om det är så att de använder sig av energier, och det lär ju vara slumpen som styr när och var saker och ting sker. Kanske måste man ha något speciellt attribut eller egenskap för att spökena ska anförtro sig åt en?
Om det är så, så kan man undra varför det då finns så många exempel på riktiga skeptiker som upplevt paranormala saker och spökerier som de helt enkelt inte kan förklara? Kanske var förklaringen alltför komplicerad eller alltför enkel? Eller kanske hade de inte de rätta egenskaperna för att ta emot det som spöket ville förmedla?
Vad tror ni, är medium bara bluffare, eller kan de ha förmågor som vi andra bara inte förstår/vill förstå?

 

Until next time!

2 kommentarer

 • Matilda

  Jag har väldigt svårt att tro på det övernaturliga. Samtidigt tänker jag att människan inte vet allt och att det inträffar saker som kan vara svårförklarliga utifrån den kunskap vi besitter idag.
  Sedan går det säkert att avläsa vissa saker om andra människor genom observation. Se på Sherlock… 😉

  • Emma

   Jag måste ta och titta på Sherlock en gång för alla!
   Och jag är nog lite på samma spår, men jag vill nog tro mer än vad jag faktiskt gör..
   Sen finns det nog ingen som vet säkert som sagt, antingen kan vi bevisa eller så kan vi inte det.. 🙂

Kommentera