Okategoriserade

Måndag sitter jag i tankar…

När jag var liten brukade vi sjunga en visa som handlade om vad man gjorde de olika veckodagarna, och om jag minns rätt så var måndag dagen då man gör ingenting… men idag gör jag verkligen nånting, eftersom jag funderar på livets stora mysterier! Ibland blir jag liksom totalt insnöad på frågor som jag egentligen inte vill ha ett svar på, för då är det ju liksom inte lika spännande och mystiskt längre!

Varför heter det till exempel att något brinner upp eller brinner ner?
Jag har alltid tänkt att det är exempelvis byggnader som brinner ner, medan saker, typ papper, brinner upp… men man kan ju säga båda i båda situationerna?!

Vad är det för skillnad på en kalender och en almanacka
Ja detta har jag verkligen aldrig fattat!

Finns det någon skillnad på en väg och en gata?
Det kan ju till exempel heta Fågelvägen eller Fågelgatan… men vad är det som skiljer en väg från en gata? Är det ett visst antal hus på en väg? En viss bredd eller längd..?

Varför säger vissa smörgås medan andra säger macka?
Personligen hatar jag ordet smörgås av nån anledning, jag har alltid sagt macka! Macka låter ju lite snabbt och slarvigt så där, men ändå heter det ju faktiskt räkmacka och inte räksmörgås? Är ordet smörgås härlett från vårt kära smörgåsbord? Eller är det kanske tvärt om..?

 

Har vi någon svenskalärare där ute som kan förklara allt detta? (Och jag vet, nu kommer eventuell lärare att ragea eftersom det ju heter svensklärare och inte svenskalärare! Men detta är ju också ologiskt eftersom ämnet ju heter svenska och inte svensk?!)

Mitt favoritcitat av ingen mindre än Gandalf!
”Allt vi behöver bestämma är vad vi ska göra med tiden vi får”

som att sitta så här en måndag och fundera över triviala ting!

 

Until next time!

 

4 kommentarer

Kommentera