Historiska ting

Mama, just killed a man…

Många gånger har jag önskat att jag vore född på tidigt 70-tal, så att jag hade kunnat växa upp under det goa 80-talet.
Dock så kan man ju inte direkt styra över sin egen födsel, och då får man hålla till godo med youtubeklipp istället!
Jag hade till exempel kunnat sälja min själ för att ha fått se Guns’n’Roses live på Ritz i New York 1988, eller Gyllene Tider i Mjölby 1981.

Men det finns en spelning som har gått till historien som det bästa som någonsin hänt i musikväg. (Och nej, jag är faktisk inte partisk!)
Queen på Wembley under LiveAid-galan 1985.
Detta korta framträdande är känt som de ”20 minuter som förändrade musiken för alltid.”
Många band har försökt att kopiera framträdandet sedan dess, men självklart har de inte lyckats.
Här kan man tala om The One and Only!
Queen var såklart stora redan vid det här laget, men man hade i mångt och mycket ”glömt bort” dem lite bland alla andra stora band och artister som slog igenom under 70-80-talet. Under LiveAid-galan uppträdde nämligen storheter som U2, Phil Collins, Elton John, David Bowie, George Michael, och många fler.
Men den 13 juli 1985 får alla skeptiker en käftsmäll á la Mercury, och om man någonsin tvivlade på vilket band som låg på förstaplatsen så kunde man sluta tvivla nu!
Till och med jag som aldrig egentligen varit så intresserad av Queen lyfter hatten av och applåderar för Freddie och gänget.

Vilken uppvisning! Och vilken jävla röst!

 

Om ni ska titta på en musikvideo i helgen så titta för bövelen på denna, även om ni som jag, har sett den ett 30-tal gånger!

 

 

 

Helgens fnuling:
Freddie Mercury var utan tvekan den mest karismatiske av frontmän, i alla kategorier, och hans röst är fullkomligt oslagbar!
Men hade han haft samma legendstatus om han fortfarande levt…? (Jag tror faktiskt det, men man vet ju inte hur hans liv hade utvecklat sig till idag liksom…)

 

Until next time!

Kommentera