Historiska ting,  Övernaturliga ting

Lite skryt och en mystisk rysk olycka…

Idag blir det ett till litet avbrott från våra svenska hjältar och legender, då jag tänkte belysa en mycket tragisk och mystisk olycka som skedde för snart 60 år sedan. Olyckan vid Dyatlovpasset.

Men först kommer lite skryt:
Jag har nämligen upptäckt att min blogg efter bara 1,5 månad i drift ligger på plats 1 på kulturbloggar.nus topplista!

Yup, that’s for real.

Vet inte hur storslagen denna bedrift är egentligen, men det är ju alltid kul att ligga först liksom! Jag har alltid läst bloggar själv, men eftersom jag är ny som bloggare så fattar jag nog inte riktigt vidden av bloggvärlden ännu. Men jag måste säga att jag verkligen gillar det än så länge!
Så, ett stort tack till alla er som faktiskt hittat hit och läser! <3

 

Nog med hybris och vidare till Ryssland! Närmare bestämt Uralbergen, februari 1959.
Nio studenter från Urals Polytekniska Institut gav sig ut för att vandra i bergen, och målet var att nå berget Otorten. Expeditionen bedömdes som mycket farlig och svår, men samtliga av studenterna var erfarna bergsbestigare och hade genomfört liknande expeditioner tidigare.
Gruppen startade vandringen den 27 januari från orten Vizhai. Fem dagar senare, den 1 februari vet man att gruppen slog läger, troligen på grund av det tilltagande snöovädret och försämrad sikt.
Och det är här någonstans som alla i gruppen, en efter en, dör av oförklarliga skäl…

Gruppens ledare, Igor Dyatlov (som senare fått ge namn åt olyckan), hade lovat att skicka telegram den 12 februari eftersom det var då de beräknade att vara tillbaka i Vizhai.
Men den 12 februari passerade och inget telegram kom. Till en början reagerade man inte så mycket, eftersom förseningar var vanliga vid såna här expeditioner.
Den 20 februari krävde dock anhöriga att en räddningsaktion skulle sändas ut.

Det man fann några dagar senare är så tragiskt och märkligt att ingen ännu kunnat ge någon rimlig förklaring.

Tältet som studenterna sovit i var uppskuret med knivar från insidan. Man fann fotspår i snön som ledde ner till en skog, ca 1,5 kilometer från tältet. Fotspåren tydde på att studenterna inte haft skor på sig, och de var täckta av snö på vissa ställen.
Vid skogsbrynet fann man först 2 av de döda kropparna. Sedan 3 till längre bort. Positionerna som de dött i tydde på att de försökt ta sig tillbaka till tältet. De var endast klädda i underställ och strumpor, några var till och med barfota…
Det dröjde ända fram till maj 1959 innan man fann de 4 kvarvarande kropparna. Dessa låg ännu längre in i skogen, täckta av 4 meter snö. De var klädda i de andra studenternas kläder, så troligtvis dog inte alla samtidigt.

Så vad hände egentligen med de stackars expeditionsdeltagarna?  Ingen vet.
Man har fastslagit att 6 av deltagarna dog av köld, medan 3 av dem dött av skador som inte kunnat göras av en människa…
Förklaringarna sträcker sig allt från en lavin, snömonstret Yeti, aliens, till militär intervention, inuitfolk, med mera. Men ingen av förklaringarna håller.
Eftersom det saknades en misstänkt part så lades fallet ner av ryska myndigheter samma år och arkiverades i ett hemligt arkiv.
Det var först på 90-talet som vissa av bilderna (men inte alla) offentliggjordes.
I videon nedan finns dessa bilder med, tillsammans med olika teorier om incidenten.
Ta en titt och säg vad ni tror kan ha orsakat en så märklig olycka!

OBS! Känsliga tittare varnas!

 

 

 

 

Until next time!

 

2 kommentarer

Kommentera