Historiska ting

Konstig konst från medeltiden

Historisk konst är ett spännande ämne! Speciellt konst från den tidiga medeltiden som innehåller religiösa motiv.
Ibland undrar man ju vad som hände med Europas konstnärer mellan typ 1200-talet och 1500-talet eftersom det är en sån enorm skillnad på hur målningar och avbildningar ser ut från dessa perioder!
Såg folk som levde under medeltiden kanske ut som Birk Borkasons och Gollums avkommor helt enkelt? Eller hade konstnärernas finmotorik hakat upp sig? Felkoppling mellan det ögat uppfattar och det som blir avbildat?
Är det ett evolutionärt problem?
Vad hände, och framförallt varför?? 

Jag tänkte hur som helst att det kan vara kul att ta en titt på de allra roligaste/konstigaste/fulaste och sorgliga avbildningar som jag stött på!

Vissa av bilderna kan man ju förstå vad de föreställer bara genom att titta på dem, medan andra beskrivs med hjälp av textkällor. Andra vet jag inget alls om!
Som bilden nedan. Allt jag vet är att avbildningens original är gjort på 1400-talet.

Men spontant tycker jag det ser ut som att en Greenpeace-djävul har haffat biskopen på gatan för att signa upp för medlemskap. Eftersom biskopen misslyckades med att undvika ögonkontakt och stirra ner i mobilen, så drar han istället fram sin kräkla och försöker sakta men säkert gömma sig bakom den. Han låtsas lyssna intresserat medan djävulen pladdrar på om valfångst och oljeutsläpp.
Och det är först nu som biskopen lägger märke till att djävulen är spritt språngande naken och har ett ansikte i röven.
Biskopen är nu maximalt obekväm och försöker desperat att komma på ett sätt att slingra sig ur situationen. Men eftersom han inte får en syl i vädret så höjer han istället två fingrar i luften och utbrister:
”MEN DU. JAG ÄÄÄR JU REDAN MEDLEM!”
Djävulen blir smått ställd, medan hans rövansikte småler åt hela denna väldigt awkward situation. Rövansiktet har nämligen försökt övertala djävulen i åratal att gatu-aktivism är lönlöst, och att det finns andra modernare metoder.
Djävulen får dock känna sig slagen denna gång och önskar biskopen en fortsatt trevlig dag.

Bildkälla

Visst är det kul att tolka bilder!?

 

Until next time!

6 kommentarer

Kommentera