Historiska ting,  Okategoriserade

Julen på Värdshuset

Hej vänner!
Det blev visst ett rejält jul-och nyårsuppehåll från bloggen. Jag hoppas i alla fall att er helg blev precis så som ni önskade och att det nya året 2022 ska bjuda på många härliga stunder och nya lärdomar.
Jag funderade lite på om jag skulle skriva en ”nyårskrönika” eller inte… men kände mest att njaa. Dels började jag ju blogga igen ganska sent 2021 så det skulle väl mest bli förvirrande, haha. Men sen har jag heller aldrig varit särskilt bra på att göra sådana här tillbakablickar, jag vill hellre blicka framåt!
Nyårslöften är inte heller något jag sysslar med och har inte gjort det på många år. Självklart har jag målsättningar och planer i livet, både stora och små, men de är inte nödvändigtvis kopplade till en viss tidsperiod eller så. Kommer jag på något jag borde göra eller förändra så tar jag tag i det ganska omgående. Fasen vad tråkigt det låter… haha!

Men nog om det! Jag skulle ju visa bilder från vår underbara jul i Mariefred på Gripsholms Värdshus.
So without further ado:

Vi kom fram till värdshuset strax efter lunch den 23e.
Värdshuset ligger perfekt placerat mitt emot Gripsholms slott och har man tur får man ett rum med utsikt över slottet. Det fick vi dock inte denna gång…
…men det gjorde inget! Rummen är himla mysiga och har en genuin ”värdshus-känsla”.
Jag orkade dock inte släpa med min stora kamera, så dessa bilder är en blandning från (mestadels) kompaktkameran.
Vid ankomsten bjöds det på snittar och bubbel, samt lokalbrygd julmust!
Glöggen stod givetvis framdukad!
Jag gillar dock inte glögg. Brukar dricka en eller två sippar, sen tycker jag det blir alldeles för sött och sliskigt. Men doften är underbar och hör definitivt julen till!
På julaftons förmiddag var det meningen att vi skulle få en guidad tur på slottet, men eftersom nya covidrestriktioner precis kommit då så blev guidningen inställd. Vi fick dock avnjuta en trevlig lunch i slottets Kronkök!
Sedan gav vi oss ut på en liten promenad i pittoreska Mariefred.
Passande nog hade det snöat en del natten mot julafton och temperaturen låg på 13 minusgrader. Perfekt julväder med andra ord!
Vi tog en vända till kyrkan för att titta lite på ljusen och julkrubban.
Kyrkan ligger uppe på en höjd mitt i byn, vilket ger en ganska trevlig utsikt därifrån!
Efter ett tag tyckte dock till och med vi att det blev för kallt, så vi vandrade tillbaka mot värdshuset. Tur att det inte är några avstånd att tala om i Mariefred.
Vackra sagoplats!
På kvällen var det givetvis dags för vistelsens höjdpunkt – julbordet!
Jag kan tveklöst säga att det var det bästa julbordet jag någonsin ätit! Även om jag varit på värdshuset ett antal gånger förr och vet att maten håller hög kvalitet, så var julmaten helt klart grädden på moset.
För första gången åt vi även julbordet på traditionellt vis, det vill säga sju tallrikar med sill, fisk, kallskuret, varm mat, ost, dessert och godis. Annars brukar jag bara ta en salig röra av allt jag tycker mest om och testar sällan något nytt…
Och ja, vi var mätta sen!


Tack för denna gång Mariefred! Förhoppningsvis ses vi någon gång under 2022 också.

Julen 2021 blir helt klart extra minnesvärd för vår del. Har ni några jular (eller andra högtider) ni minns extra väl?

Kram och god fortsättning till er alla! <3

10 kommentarer

Kommentera