Historiska ting,  Naturligt

I botaniska högkvarter

Många städer har någon typ av botanisk anläggning i eller i närheten av staden, och Uppsala är inget undantag. Faktum är att Uppsala var först ut i Sverige med sin Botaniska trädgård, som anlades på 1660-talet.

I trädgården finns verkligen växter, träd och blommor av alla tänkbara och otänkbara slag! För mig som kan namnet på max typ 10 blommor, så är det här ett helt främmande universum, som jag har väldigt stor respekt för. Alla blommor jag har hemma är av plast, med undantag för en garderobsblomma som jag lyckats hålla vid liv. Känner mig mäkta stolt över det.

Iallafall, så här i skördetider så anordnas en växt- och matmarknad i Botaniska trädgården, och jag tänkte att det kunde vara ett ypperligt tillfälle att testa färgåtergivning och fokuslägen på min nya kamera och objektiv! (Och såklart njuta av alla fina blommor!)

 

Hittade världens största solros. Den var på riktigt minst 3 meter hög! Blev nästan rädd.
Tänk om solrosorna får för sig att ta över världen som i I Robot…

”Oh, don’t mind me. I’m just hangin’ around, planning world-domination and stuff like that.”

En mindre och snällare blomma.
Och rätt fin bokeh blir det!

I Botaniska har man återskapat olika miljöer för att växterna ska trivas. Allt från steniga och torra områden, till tropisk skog, äng och trädgård!

Aldrig hört talas om ”flikbjörnbär”? Har förresten aldrig hört talas om 98% av alla tusentals växter som finns här.
I nästa liv ska jag bli bättre på botanik helt enkelt.

Orangeriet Linneanum är uppfört vid sekelskiftet 1800 till minne av Linné.
Hela Botaniska trädgården var för övrigt en kunglig gåva från Gustav III till universitetet. Snällt värre!

Djävulen håller koll så att folk inte snor med sig växter.

Ja det blev ingen storshopping på matmarknaden för min del, men 3 kilo honung och lite té fick det bli iallafall.
Nu klarar jag mig ett par veckor!

 

 

Until next time!

 

 

4 kommentarer

 • iza

  Bokeh med fullformat och ljusstarkt objektiv är fullkomligt kärlek!!
  bra ställe att utforska och testa kameran ju! Guldläge. När jag nu har haft min ikke fullformat, och nybörjar kameran canon 1300D, och fotade norrsken häromnatten inser jag vilken enorm skillnad de är mellan dem.. Helt sjukt egentligen. Men är absolut inte ledsen för det, 1300D har levererat mycket fint den också. <3

  • Emma

   Eller hur! Blir bara mer och mer förtjust i detta ovjektiv <3
   Åh jaa förstår det! Jag trodde inte heller det skulle vara sån enorm skillnad egentligen, eftersom dagens halvformatare levererar rätt bra dom också! 🙂

Kommentera