Okategoriserade

Hur blev jag en introvert arkitekt?

Jag är en person som ogillar sociala sammankomster och människor i allmänhet.
Jag bryr mig inte om vad andra tycker, och jag har inga problem med att sätta folk på plats.
Jag har lätt för att lägga känslorna åt sidan i nästan alla aspekter av mitt liv. Ingen kan rubba mina åsikter.

Så skulle man kunna beskriva mig lite krasst. Som ett känslokallt asshole. Snudd på autistisk skulle kanske vissa säga!

Vad yrar jag om idag undrar ni?
Det är så att jag gjorde Myers-Briggs personlighetstest för en tid sedan, och fick till svar att jag tillhör de 2% av befolkningen som kallas ”arkitekter”. Obs vill passa på att påpeka att de 16 personlighetstyper som Myers-Briggs utvecklat inte har någon egentlig empirisk grund. Men dessa är ändå allmänt vedertagna så till vida att de används vid exempelvis rekryteringar.
Som stjärntecken fast baserat på psykologi!

Trots det så var det som om det plötsligt gick upp en ny sol för mig! Jag har ofta undrat varför jag är så cynisk och reserverad, och har alltid förklarat det med de tidigare jobben jag har haft – som tjänsteman hos bland annat Polisen och Kronofogden så får man tveklöst en viss syn på sina medmänniskor som andra kanske inte har (ganska negativ dvs.).
Men som arkitekt så faller det sig ganska naturligt att inte låta känslor ta över, man liksom ”stänger av” när främlingar pratar om saker man inte vill lyssna på.
Och det är inte för att såra eller kränka någon, utan för att vi arkitekter helt enkelt inte kan låtsas vara intresserade när vi inte är det.
Vi är brutalt ärliga helt enkelt!

Dessutom kommer denna personlighetstyp gärna med ganska udda intressen som man gruvar ned sig totalt i. Detta känner jag igen till 100%. Historia är ju mitt intresseområde nummer ett, men jag älskar att nörda ner mig på typ förstoringsglas-nivå inom områden som är rätt nischade och irrelevanta för det mesta (jag kan typ allt om té till exempel…).

Så, varför blev jag en arkitekt av dessa 16 typer? Är det medfött eller har jag blivit så här på senare tid? Ingen aning. Och självklart tror jag inte att hela min person (eller någon annans) kan förklaras så lätt som att vara en ”arkitekt” eller en ”debattör”.  Men egentligen tycker jag inte att det spelar någon roll!
Att till exempel vara så pass introvert ser jag som nånting väldigt positivt. Men tyvärr är ju inte samhället i stort lika positivt till introversion…
Nej, man ska vara så social och utåtriktad så man spricker!
Men att kunna hämta inspiration och energi inifrån sig själv, och inte vara beroende av andra människor är ju det ultimata tycker jag. Att inte ha ett ständigt behov av umgänge och bekräftelse av andra, utan vara helt trygg och ärlig mot sig själv, det är guld värt.

Har ni någon erfarenhet av Myers-Briggs? Kanske finns det rent av en fellow arkitekt där ute??

Och vill ni testa er själva så kan ni t.ex. göra det här!

 

Until next time!

7 kommentarer

 • iza

  Dessa test, åh. Man kan grubbla ihjäl sig. Eller jag iaf, det finns en liten del sannighetspotential, en del svammel och ja. Att hitta båda sidor.. Det är ju. Knepigt. Att jag faller under medlare, var jag iofs inte superförvånad över. Att jobb som författare eller poet, kanske skådespelare, det är en helt annan femma. Att jag är mer försiktig än självsäker, OHYES, folk köper inte den alls. Dem tror snarare att jag är självförtroendets ansikte ibland.. HAHA. Jag är så ”modig” och dylikt.. Men ikke. Å andra sidan, jag gör vad jag ska när jag behöver. När jag inte måste, så är det bara så.
  4% av befolkningen osv, är av denna typ. Yeah, about that. Nej men, att jag har min söta lilla Borderline, är duktig på att säga vad jag känner/kan prata för mig i dessa sammanhang, har gjort att exempelvis psykologer blir lite stumma bitvis. De är inte alltid vana med någon som kan göra just så. Det är lite kul. Skulle vara skönt om någon kom på mig någon gång bara…! Men dessa test är ändå lite roliga 😀

  • Emma

   Ja men skoja inte! Jag tror det är svårt att kategorisera människor överlag. Det finns så mycket faktorer som spelar in ^^
   Men jag tycker det är lite spännande när det ändå stämmer in på så mycket. Man slipper fundera själv liksom… Och förresten, poet måste ju vara ett jätteintressant jobb? Haha 😀

   • iza

    Ja men verkligen !! Det är galet mycket faktorer ! HAHA. Ja, det är alltid läskigt när det stämmer liksom. Man känner igen sig…
    Ja, det skulle det iofs vara. Dock har jag kastat det mesta av mina verk… (Jag har skrivit dikter/noveller ish, sen ja. 2000 ish?), men brustet hjärta är inte så roligt att läsa om … :p Men om det blir mer skrivande så blir det så 😀

 • Matilda

  När jag såg titeln så tänkte jag ”är hon arkitekt!? det var otippat”. Sedan läste jag inlägget och förstod lite mer 😀 Men lustigt ändå att jag har en föreställning om vad du kan tänkas jobba med, en som säkert inte stämmer alls.
  MVH en annan introvert person som dock gillar att spela teater.

  • Emma

   Hahah ja den titeln är nog lite förvirrande när jag tänker efter ^^ Även om det säkert är ganska häftigt att vara en ”riktig” arkitekt så att säga!

Kommentera