Historiska ting

Historisk musik – tips!

Musik är ett trevligt ämne, så jag tycker att vi dröjer kvar vid det ett litet tag till!
När man säger att man är intresserad av historia så tar folk ofta för givet att man sitter hemma i sin oxblodsröda fåtölj, röker pipa och lyssnar på Bach eller Mozart. Så är det säkert överallt utom i mitt fall. Jag lyssnar nämligen på allt (inklusive Bach och Mozart!).
Vissa av er kanske minns sajten Lunarstorm, där man skulle välja musiksmak och man kunde välja ”allätare”? En sån är jag! Dock så valde jag ”rock” på Lunarstorm om jag minns rätt…  för om jag verkligen måste välja en genre så är det faktiskt klassisk rock som gäller för mig.
Men med det inte sagt att jag inte uppskattar lite mer udda musik, för det gör jag verkligen! Finns ju inget bättre än att upptäcka en ny artist eller låt som man aldrig hört förr, och så lyssnar man på repeat tills man hatar den…

Så, här nedan kommer 7 av mina personliga favoriter vad gäller musik med historiskt tema!

1. Celtic Woman
En irländsk sånggrupp bestående av enbart kvinnor med änglalika röster. De sjunger framförallt folkvisor på både engelska och gaeliska. Och nej, man behöver inte förstå gaeliska för att uppskatta deras fantastiska musik! Bästa låt: Níl Sé’n Lá 

2. Stefan Andersson
En svensk sångare som kanske är relativt okänd för många, men hans musik är riktigt grym om man gillar historia och allmänt trallvänliga låtar. Han har bland annat gjort ett album om favvokungen Gustav III. Bästa låt: 113 officerare och Genom eld och is

3. Fred Åkerström
Vår folkkäre artist som bland annat spelade ihop med Cornelis Vreeswijk, men som blivit mest känd för sina tolkningar av Bellmans visor. Bästa låt: Så lunka vi så småningom

4. Nordman
De flesta känner nog till 90-talsdängan Vandraren, men Nordman har gjort betydligt bättre låtar enligt min åsikt! Temat är ofta tragik/folklore/historia  i en fin blandning. Bästa låt: Be mig och Laglöst Land

5. Loreena McKennitt
En kanadensisk sångerska som både har en fantastisk röst och skriver väldigt spännande musik!
Tänk er Enya blandat med Bellman. Typ. Bästa låt: The Mystic’s Dream

6. Sabaton
Jag är egentligen inget fan av hardcore-metal, men dessa snubbar från Falun gör ett bra jobb när de tolkar historiska händelser och personer i sina ösiga låtar! Bästa låt: Konungens likfärd

7. Clanadonia
Detta skotska tribal-band har jag upptäckt ganska nyligen, och jag bara älskar dem! Eftersom jag dessutom dör för säckpipa och trummor, så känns det verkligen som att dessa gubbar håller måttet. Tyvärr finns de inte på Spotify ännu, men på youtube kan man hitta en del tunga låtar! Bästa låt (som jag hört hittills): Spanish Eyes

 

 

Until next time!

9 kommentarer

Kommentera