Foto,  Okategoriserade

Guldtankar och gamla minnen

Jag har suttit hela förmiddagen framför min redigeringsdator idag. Tanken var att jag skulle sortera bland alla mina tusentals bilder, samt mina externa hårddiskar och minneskort. Men istället blev jag sittande och bara tittade igenom alla gamla bilder, mindes tillbaka till tillfällena jag tog dem, kameran jag använde och platsen jag var på. Till mitt försvar var det inte farligt med oordningen som jag först hade trott! Mitt stora problem när det kommer till lagring av bilder är att jag inte lagrar allt på samma plats. Ett tag trodde jag helt sonika att jag hade tappat bort ett gäng fina och värdefulla bilder, men det visade sig att de låg kvar på det ursprungliga minneskortet och inte på min externa hårddisk där ändå 90% av alla mina bilder ligger.


Så, det verkar som att jag har mer ordning än jag tror, men jag är duktig på att jaga upp mig och skapa intern förvirring, haha. Lite som när man tänker att man ska lägga något viktigt på en smart plats i hemmet, för att senare leta som en dåre efter prylen som tycks ha försvunnit – fast den såklart ligger kvar där på den (alltför) smarta platsen! Någon som känner igen sig..?

Saknar Medeltidsveckan och Gotland. Detta var 2018 när det var så fruktansvärt varmt, även långt in på kvällarna. Men det är något ovärderligt med stämningen och att njuta av kvällsljuset vid ringmuren. <3
Denna bild tog jag när vi var på roadtrip i södra England. Dartmoorponnysarna sprang över hedarna och vi stannade titt som tätt för att gosa med dem och ta bilder.
Det här är nog fortfarande en av mina favoritbilder någonsin! Jag skulle bara ut och testa ett nytt objektiv vid Gamla Uppsala. Men sensommarljuset var helt oslagbart just denna kväll och allt var liksom bara lugnt och stilla.

Ja, jag börjar allt sakna sommaren lite nu! Eller i alla fall solen. Här regnar det bara just nu och prognosen ser inte jätterolig ut kommande vecka…

En rolig grej är dock att vi har varit hos en guldsmed här i Uppsala för att diskutera våra blivande vigselringar!
Tanken är att vi ska återanvända en gammal Bismarcklänk jag har haft i några år. Jag fick ärva den efter en släkting, men jag kan säga med 99.9 % säkerhet att jag aldrig kommer att använda den. Så vi tänkte att den kunde komma till nytta på detta sätt istället – snällare mot både miljön och plånboken!
Ett litet orosmoln har dock varit att vi hört om andra som smält ned gamla smycken och gjort om dem till nya och det visade sig att det inte är metallen från de gamla smyckena som använts, utan något som redan fanns till hands hos guldsmeden. Det skulle såklart inte vara lika kul om det blev så, men vår guldsmed försäkrade oss om att han återanvänder just mitt halsband till ringarna. Så vi får finna oss i vår godtrogenhet här antar jag, haha. Samtidigt tänker jag att även om det nu inte är samma guld som används så får halsbandet åtminstone nytt liv på något sätt någonstans, istället för att ligga och samla damm i en låda här hemma…

Så här ser den ut!
Jag fnissade lite när guldsmeden utbrast: ”Den måste ha varit i ett rökigt hem?!”
Det stämmer att min farfar och hans fru som jag ärvt den efter var storrökare båda två och det kunde han uppenbarligen se direkt på grund av hur gulnad kedjan blivit.
Jag har även denna lilla diamant liggande här hemma och jag tog med den till guldsmeden för att få ett utlåtande.
Den visade sig dock inte vara särskilt ren och lite för liten för den typ av ring jag vill ha.
Men men, något användningsområde ska jag nog hitta för den!

Det var ändå väldigt givande att prata med någon som verkligen kan smycken och har tillverkat dem från grunden i många, många år. Han rekommenderade till exempel att Micke skulle ha en helt slät vigselring för att kunna särskilja den från doktorsringen som har en hel del struktur och mönster – det hade vi inte ens tänkt på… Och jag har länge varit helt inne på att inte ha några som helst stenar som ”sticker ut” från ringen eftersom jag tycker man fastnar överallt då. Men när jag provade ett par ringar med solitärstenar så fick jag inte alls den känslan! På de ringar jag provade satt stenen liksom lite nedsjunken, fast ändå ovanför ringen om det makes sense, haha. Hur resonerar ni som har denna typ av ring? Praktiskt, vackert, skön att bära, etc?
Oavsett så är det verkligen superkul att spåna och planera och nu när vi vet att vi hamnar klart inom budget för ringarna så känns det såklart extra bra!

Ha en fortsatt fin helg allihop! <3

16 kommentarer

 • Ajli

  Jag älskar bismarcklänken, men förstår att det kommer bli mycket älskad vigselring istället! Jag vill också säga att jag knappt kan räkna antal gånger jag slarvat bort något för att jag lagt det, med flit, på ett extra smart ställe.

  Jag har en alliansring, men jag tycker att solitärer är de vackraste! Jag tror inte man fastnar, hakarna är ju vända inåt 😀

  • Emma

   Haha ja, precis så! ^^ Åh alliansringar är ju också himla fina – de glittrar så fint! Men ja, det lutar nog åt en solitärring här om jag inte hinner ändra mig igen… haha.

 • dixiwonderland.com

  Sen 2011 så har jag mappar för varje månad, varje år. På så sätt är det super lätt att hitta de bilderna som jag söker 😀 Ska ta och föra över en säkerhets kopia av mina bilder idag. Gör alltid det varje Januari trots att jag borde göra det varje år.

  • Emma

   Åh vad smart! Jag har både datum och namnen på platser/event i en salig blandning och tror att det ska bli en bra ordning…
   Jag kanske snor din idé med att organisera i januari varje år 😉

 • Annie - Stora Små Äventyr

  Så kul att gå igenom gamla bilder 🙂 Jag brukar ha ganska bra koll på mina. Sparar dem på externa hårddiskar efter datum och sedan namn. T.ex. 2021_12_07 – Vinter på Gålö. Sen sparar jag allt på dubbla hårddiskar och den ena är i stugan på landet och den andra är hemma. Nu är de fulla så ska byta extern hårddisk nu när nytt år har börjat.

  Din favoritbild hade verkligen ett magiskt ljus, otroligt fin! 😀

  Spännande med ringmöte, hoppas ni till slut hittar något som ni är riktigt nöjda med! 😀

  • Emma

   Smart att ha bilderna på dubbla hårddiskar på olika ställen. Det kanske blir att införskaffa en extra hårddisk, de kostar ju inte många kronor nuförtiden 😀

 • bigganz

  Alltid kul att titta igenom gamla bilder, jag har dock ingen ordning på mina..
  Va roligt att kunna ”göra” sina egna ringar. Kommer nog att bli jättefint.
  När vi gifte oss hade vi inte så mycket pengar, så vi fick välja utifrån det. Vi valde rätt enkla ringar med vitt guld, men de har hållit i alla år och jag är jättenöjd.

  • Emma

   Ja, förhoppningsvis blir ringarna som vi önskar. 🙂 Vad bra att era ringar hållit så pass bra – ibland är det enklaste det allra bästa! 🙂

Kommentera